MENIU

EXCLUSIVITATE: O clinică din Capitală, suspectată de trafic internaţional cu ovocite

Directorul Agenţiei de Transplant: Clinica are autorizare începând de săptămâna trecută
Foto: RTV
Personalul şi pacienţii clinicii Sabyc au fost ridicaţi de DIICOT

Cele trei persoane reţinute în scandalului traficului de ovule vor afla dacă vor petrece următoarele 29 de zile în arest. Este vorba de doi medici israelieni şi secretara clinicii, care se ocupa de relaţii cu clienţii unităţii. Alte 30 de femei care s-au ocupat de racolare sunt cercetate în libertate, iar ancheta va fi extinsă şi împotriva altor câtorva zeci de donatoare.

Procurorii DIICOT au anunţat că vor fi audiate sute de donatoare în cazul de trafic de ovule.

Alte două persoane, doi medici israelieni, Natan Levit, care este şi profesor universitar în ţara sa, şi Zeskind Genia, au primit interdicţie de a părăsi România.

Audierile care au început duminică la DIICOT Bucureşti, legate de grave suspiciuni de trafic internaţional de celule umane, s-au încheiat luni dimineaţă. Angajaţii clinicii Sabyc din Capitală, clienţii acesteia, dar şi mai mulţi donatori au fost audiaţi de procurorii DIICOT.

În urma celor 4 descinderi, care au avut loc duminică în Bucureşti şi Ilfov, au fost ridicate documente care atestă traficul de ovule, calculatoarele policlinicii, dar şi peste 130.000 de euro. Medicii sunt acuzaţi că prelevau ovocite pentru bani.

Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism din Bucureşti nu a confirmat oficial şi nici nu a oferit informaţii despre această anchetă.

Aproape 60 de persoane - medicii, donatori şi clienţi ai clinicii - au fost audiate duminică noapte. Pentru o parte au fost emise ordonanţe de reţinere.

Conform site-ului său, clinica Sabyc funcţionează de 10 ani, însă nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a putut confirma dacă a fost sau nu acreditată pentru fertilizarea în vitro.

Victor Zota, directorul Agenţiei de Transplant, a declarat că clinica Sabyc are autorizare, începând de săptămâna trecută. Directorul a mai precizat că este interzisă prin lege donarea ovocitelor contra cost.

Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat contra unor sume între 10.000 şi 15.000 de euro cel puţin câteva sute de cupluri mai ales din Israel şi Germania.

Donatoarele erau femei tinere, majoritatea de etnie romă, din România, care primeau sume de bani, între 800 şi 1.000 de lei (în funcţie de numărul de celule prelevate - n. red.), pentru o recoltare de ovocite care erau ulterior fertilizate. Femeile erau supuse unui tratament hormanal pentru a produce cât mai multe ovocite. Nu se ştie încă dacă a fost cineva pus sub acuzare, câte persoane şi sub ce acuzaţii sunt cercetate.

În timpul percheziţiilor, procurorii DIICOT au mai găsit în clinică peste 30 de femei din Israel pregătite pentru consultaţii sau chiar pentru fertilizarea in vitro. Clientele clinicii au fost şi ele ridicate pentru audieri.

Potrivit anchetatorilor, clinica avea chiar şi un catalog cu fişe falsificate ale donatoarelor, în care acestora li se atribuiau alte caracteristici decât cele reale. De la culoarea părului, până la ocupaţie sau coeficientul de inteligenţă. Potrivit site-ului oficial, clinica SABYC din Capitală a fost înfiinţată de o familie de medici din Israel. Până acum, aici s-au făcut 1.200 de fertilizări in vitro de care beneficiat cupluri străine din Israel, Germania sau Italia.

Duminică după amiază procurorii DIICOT au percheziţionat clinica Sabyc şi au ridicat mai multe zeci de persoane pentru audieri. Ancheta este în curs de desfăşurare. Clinica privată Sabyc era monitorizată de câteva luni de procurorii DIICOT.

Acum trei luni, Academia Caţavencu a intrat în subteranele unei astfel de afaceri şi a filmat, cu camera ascunsă, negocierile între "peştoaica" de ovocite şi "fetele" ei. Citeşte mai mult

România a mai fost implicată într-un scandal legat de materialul genetic, în anul 2005. Cazul traficului cu embrioni comandaţi prin poştă a fost dezvăluit de BBC News. Jurnaliştii au descoperit întreaga poveste după ce o tânără de 19 ani care donase ovule la clinica Global Art a avut serioase probleme de sănătate.

BBC News online, informa în urmă cu patru ani, că embrionii obţinuţi în România erau implantaţi altor femei, în clinici de specialitate din străinătate. După câteva luni de la izbucnirea acestui scandal, poliţiştii bucureşteni au confirmat informaţiile apărute în presă - Global Art SRL făcea într-adevăr trafic cu embrioni şi spermă umană. Ei au descoperit că nu mai puţin de 400 de femei au donat ovule aşa numitei "fabrici de bebeluşi la borcan". În schimbul donării de material genetic, fiecare femeie a primit sume cuprinse între două şi trei sute de dolari.

Anchetatorii au reuşit să reconstituie şi întregul circuit pe care SRL-ul bucureştean îl folosea de ani de zile. Sperma şi embrionii umani erau transportaţi cu avionul într-un termos metalic. Destinaţiile erau Israel, ţări din Europa şi Statele Unite. Potrivit anchetatorilor, în recipientele metalice era adusă în România sperma cu care erau fecundate în vitro ovulele donate de românce, iar mai apoi, embrionii erau trimişi în străinătate.

Valoarea asigurărilor contractate pentru marfa traficată de Global Art se ridica la acea vreme la aproape 800.000 de dolari. Mai mult, poliţiştii au descoperit că Global Art nu era autorizată de Ministerul Sănătăţii să facă activităţi medicale de acest gen şi nici măcar nu era înregistrată la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.