MENIU

Europarlamentarul PDL Călin Chiriţă solicită învăţământ în limba maternă pentru românii din Ucraina

Foto: reinvierea.wordpress.com

Europarlamentarul PDL Călin Cătălin Chiriţă a solicitat, la Bruxelles, adoptarea unei rezoluţii privind promovarea dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Potrivit rezoluţiei propusă de Chiriţă, "Parlamentul European recomandă ca la Universitatea de stat din Cernăuţi să înfiinţeze secţii cu predare în limba maternă română la toate profilurile şi specializările existente". În plus, se recomandă Ucrainei să înfiinţeze secţii cu predare în limba maternă română în şcolile profesionale şi liceele existente în oraşele din regiunile menţionate mai sus.

"Proiectul de rezoluţie a fost înregistrat oficial la Parlamentul European la 27 ianuarie 2009, iar acest demers este în concordanţă atât cu obiectivele UE de promovare a drepturilor omului, cât şi cu obiectivele României şi cu dezideratele românilor de peste graniţe, din Ucraina.

Proiectul de rezoluţie abordează o temă importantă şi de actualitate, mai ales după vizita oficială a ministrului român de externe, Cristian Diaconescu, la Kiev, unde şefii diplomaţiilor celor două ţări au convenit că "monitorizarea interguvernamentală privind respectarea drepturilor minorităţilor din Ucraina şi România va fi reluată în cursul anului 2009", se arată în document.

Potrivit comunicatului, rezoluţia semnalează, pentru prima dată în Parlamentul European, că în Ucraina există o minoritate de limbă română, care numără peste 410.000 de persoane (înregistrate ca români şi moldoveni la recensământul din 2001), conform datelor oficiale ale Guvernului Ucrainei.