MENIU

Europarlamentare 2019. Ce este Comisia Europeană și ce legătură are cu alegerile din 26 mai

<p>Comisia Europeană&nbsp;</p>

Europarlamentare 2019. O nouă Comisie Europeană va fi desemnată în urma alegerilor pentru Parlamentul European. Dar ce face această instituție?

Europarlamentare 2019. Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Este responsabilă cu elaborarea de propuneri de noi acte legislative și cu punerea în aplicare a deciziilor Parlamentului European și ale Consiliului UE.

Fiecare stat membru are un comisar european care, în principiu, reprezintă interesele tuturor cetățenilor UE, și nu pe cel al cetățenilor din țara din care face parte.

Actuala Comisie Europeană, condusă de Jean Claude Juncker, din care face parte Corina Crețu, comisar pentru Politică Regională, își încheie mandatul. 

Europarlamentare 2019: Ce face Comisia Europeană?

Propune noi acte legislative

Comisia este singura instituție a UE abilitată să propună acte legislative, pe care le înaintează spre adoptare Parlamentului și Consiliului, având ca scop:

- protejarea intereselor UE și ale cetățenilor săi cu privire la chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național

- soluționarea unor chestiuni tehnice prin consultarea experților și a cetățenilor.

Ce este de fapt Parlamentul European și de ce am merge la vot pe 26 mai

Gestionează politicile UE și alocă fonduri europene

Stabilește prioritățile de cheltuieli ale UE, împreună cu Consiliul și Parlamentul.

Elaborează bugetele anuale în vederea aprobării de către Parlament și Consiliu.

Controlează cheltuielile, care sunt verificate de Curtea de Conturi.

Garantează respectarea legislației UE

Alături de Curtea de Justiție, Comisia are responsabilitatea de a se asigura că legislația UE se aplică în mod adecvat în toate statele membre.

Este și motivul pentru care Comisia Europeană a intervenit în mai multe cazuri pentru a avertiza țările care încalcă regulile democratice și ale statului de drept.

Conflictele Comisiei Europene cu oficialii PSD, angajați în ultimii ani în plin proces de reformă a legislației penale, sunt de notorietate, la fel și nemulțumirile PSD, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei nu făceau decât să își respecte prerogativele.

Reprezintă UE pe scena internațională

Se exprimă în numele tuturor țărilor din UE în cadrul instanțelor internaționale, în special în domeniul politicii comerciale și al ajutorului umanitar.

Negociază acorduri internaționale în numele UE.

Europarlamentare 2019: Componența Comisiei Europene

Conducerea politică este exercitată de o echipă formată din 28 de comisari (câte unul din fiecare stat membru), în fruntea cărora se află președintele Comisiei. Acesta decide de ce domeniu politic răspunde fiecare comisar.

Colegiul comisarilor este alcătuit din președintele Comisiei, cei șase vicepreședinți ai săi, inclusiv prim-vicepreședintele, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și 21 de comisari, fiecare responsabil pentru un portofoliu.

Funcționarea cotidiană a Comisiei este gestionată de personalul său (avocați, economiști etc.), repartizat pe departamente numite direcții generale (DG), fiecare dintre ele ocupându-se de un anumit domeniu de activitate.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Cum vor arăta buletinele de vot? FOTO

Numirea președintelui

Candidatul este nominalizat de liderii naționali în cadrul Consiliului European, pe baza rezultatelor obținute la alegerile pentru Parlamentul European. Pentru a fi ales, candidatul propus are nevoie de sprijinul majorității membrilor Parlamentului.

Alegerea echipei

Candidatul la funcția de președinte îi selectează pe potențialii vicepreședinți și comisari pe baza sugestiilor primite din partea țărilor UE. Lista persoanelor nominalizate trebuie să fie aprobată de liderii naționali în cadrul Consiliului European.

Fiecare candidat se înfățișează apoi în fața Parlamentului European, pentru a-și prezenta viziunea și pentru a răspunde la întrebări. Echipa formată din candidații nominalizați este apoi supusă votului în Parlamentul European. În cele din urmă, Consiliul European decide, cu majoritate calificată, numirea în funcție a comisarilor.

Mandatul Comisiei actuale durează până la 31 octombrie 2019.

Europarlamentare 2019: Cum lucrează Comisia Europeană

Planificare strategică

Președintele definește direcția politică generală a Comisiei, ceea ce le permite apoi comisarilor să stabilească obiectivele strategice și să elaboreze programul anual de lucru.

Proces decizional colectiv

Deciziile sunt luate pe baza responsabilității colective. Toții comisarii sunt egali în cadrul procesului decizional și răspund, în aceeași măsură, pentru deciziile luate. Ei nu dețin competențe decizionale individuale, decât dacă primesc o autorizație specială în anumite situații.

Vicepreședinții acționează în numele președintelui și coordonează activitatea în domeniul lor de competență, împreună cu mai mulți comisari. Pentru a asigura colaborarea strânsă și flexibilă a comisarilor, se definesc o serie de proiecte prioritare.

Comisarii îi sprijină pe vicepreședinți în prezentarea de propuneri în cadrul colegiului. În general, deciziile se iau prin consens, dar se pot supune și votului. În acest caz, este nevoie de majoritate simplă, fiecare comisar dispunând de un vot.

Direcția-Generală relevantă (condusă de un director-general care răspunde în fața comisarului competent) se ocupă apoi de chestiunea respectivă. Acest proces conduce la definirea unor proiecte de propuneri legislative.

Acestea sunt apoi retrimise comisarilor spre adoptare în cadrul reuniunii săptămânale, după care devin propuneri oficiale și sunt transmise Consiliului și Parlamentului pentru etapa următoare a procesului legislativ.