MENIU

Ernest Hemingway a figurat pe lista spionilor sovietici în SUA, potrivit unui fost ofiţer KGB

Foto: cuba-junky.com

Fostul ofiţer KGB Alexander Vassiliev furnizează, în ultima carte pe care o semnează alături de John Earl Haynes şi Harvey Klehr, dovezi pentru "trecutul de spion" al lui Ernest Hemingway, care, sub numele de cod "Argo" ar fi devenit unul dintre agenţii KGB-ului în America.

Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat la Universitatea Yale, dezvăluie că romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care îi infiltrase KGB în Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, în anii '90.

Se pare că Hemingway, descris ca un "spion diletant", a fost recrutat de serviciile secrete sovietice în 1941, înaintea unei excursii în China. Scriitorul şi-ar fi exprimat "dorinţa şi voinţa de a-i ajuta" pe agenţii sovietici din Havana şi Londra, ajungând să furnizeze, sub numele de "Argo", "informaţii politice", fără a exista, însă, un contact direct între el şi KGB, motiv pentru care legăturile au încetat definitiv după aproape un deceniu.

Potrivit volumului, Hemingway nu a reuşit să transmită nicio informaţie cu adevărat relevantă, una dintre ipoteze fiind aceea că şi-a folosit statutul de spion pentru scrierea cărţilor sale.

Faptul că, după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în Marea Britanie şi SUA au fost infiltraţi spioni sovietici a devenit o percepţie comună. Tezele despre implicarea unor scriitori americani sau britanici în spionajul sovietic constituie o tendinţă a dezvăluirilor ultimelor decenii, după ce George Orwell a publicat o listă a figurilor publice "cripto-comuniste".

Autorii tomului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" estimează că mai mult de 500 de americani, incluzând absolvenţi ai Ivy League, au fost recrutaţi de KGB, mai ales din cadrul primei agenţii de informaţii din SUA, OSS.

Ernest Hemingway (1899-1961), un clasic al lite­­raturii universale, a avut o viaţă tumultuoasă. Prieten cu Ezra Pound şi cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, el a participat la ambele confla­graţii mon­diale şi la Războiul Civil din Spania. Prozatorul s-a sinucis în casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961.

Mai multe articole despre:
spion KGB Ernest Hemingway