MENIU

Epidemii de gripă porcină, inamicul principal în America, unde a provocat zeci de morţi

Foto: Realitatea TV

Alertă în Mexic, după ce autorităţile sanitare au semnalat izbucnirea unei epidemii de gripă porcină. Virusul, care a suferit o mutaţie şi s-a transmis de la porc la om, este bănuit că a făcut cel puţin 60 de morţi şi a contaminat peste 900 de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii se arată extrem de îngrijorată faţă de situaţia din Mexic care tinde să se extindă şi către Statele Unite.

Autorităţile sanitare au confirmat deja câteva zeci de decese cauzate de virusul gripei porcine, restul se află sub investigaţii. La fel, toate persoanele infectate se află sub supraveghere medicală. O amplă campanie de vaccinare a fost demarată.

Pentru că această boală infecţioasă este extrem de contagioasă, populaţia a fost sfătuită să evite locurile aglomerate. De altfel toate evenimentele publice au fost anulate, la fel şi cursurile instituţiilor de învăţământ. Cele mai multe cazuri de gripă porcină au fost semnalate în regiunea capitalei Ciudad de Mexico.

"Avem de-a face cu un nou virus care constă într-o epidemie respiratorie, aflată sub control. Simptomele sunt apariţia bruscă a febrei peste 39 de grade. Dureri de cap puternice. Dureri musculare şi la nivelul articulaţiilor. Iritaţii ale ochilor şi ale mucoasei nazale", a precizat Jose Angel Cordova .

Au fost semnalate câteva cazuri de îmbolnăvări şi în Statele Unite în Texas şi California. Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată de această situaţie. "Mai avem multe informaţii de clarificat în ceea ce priveşte transmisibilitatea virusului şi numărul exact al celor care au fost infectaţi", a declarat Gregory Hartl. Primele semne ale acestei epidemii au apărut în Mexic în urmă cu aproximativ o lună.