MENIU

Emil Boc - premierul premierelor în politica românească

Boc este primul politician de după 1989 care obţine un al doilea mandat de premier

Desemnarea lui Emil Boc pentru funcţia de premier marchează deja câteva premiere pentru politica românescă de după căderea comunismului.

În cazul în care va obţine votul favorabil în Parlament, Emil Boc este primul politician de după 1989 care obţine un al doilea mandat de premier. Dacă nu îl va imita pe Teodor Stolojan, cel care, după o a doua desemnare ca prim-ministru, şi-a depus rapid mandatul încredinţat de Traian Băsescu.

Emil Boc va fi, de asemenea, primul lider al Executivului care ajunge a doua oară în faţa Parlamentului pentru a cere un vot de învestitură. Liderul PD-L ar putea deveni, de asemenea, primul premier-plin care ajunge în această poziţie direct din funcţia de premier-interimar.

Emil Boc a mai bifat, la sfîrşitul lunii octombrie, un moment inedit: a fost şeful primului guvern care a căzut în Parlament, în urma unui vot de la o moţiune de cenzură. Prin urmare, tot o premieră ar fi şi situaţia în care Emil Boc ar fi reînvestit ca premier: ar fi primul politician care ajunge din nou premier, după ce, în urmă cu aproximativ două luni, a fost refuzat pentru a această funcţie de acelaşi Parlament.

Mai multe articole despre:
parlament guvern premier Emil Boc învestire