MENIU

Emil Boc: Nu sunt mulţumit de modul în care s-a făcut absorţia fondurilor europene

Foto: programepolitice.ro

"Remarc că s-au făcut progrese în absorţia fondurilor europene, dar tot nu sunt mulţumit de modul în care s-au distribuit aceste fonduri", a afirmat marţi Emil Boc, în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Victoria.

Premierul României a declarat că cele mai multe proiecte aprobate au fost cele legate de Ministerul Transporturilor şi de Ministerul Mediului.

"Pentru a avea un acces mai rapid la fondurile europene, am scurtat termenul de aprobare şi semnare a documentelor şi am scurtat termenul de organizare al licitaţiilor. Deja au fost semnate până în prezent circa 360 de proiecte în valoare de circa 360 de milioane de lei", a declarat primul ministru.

Premierul Boc a solicitat prefecţilor duminică ca, până vineri, 27 martie, la ora 12.00, să prezinte un grafic al plăţilor efectuate către firme pentru lucrările neplătite în anul 2008. Prefecţii vor trebui să transmită Ministerului Administraţiei şi Internelor o situaţie exactă a modului în care au fost decontate cheltuielile restante.

"Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a achitat aproximativ un miliard de euro, respectiv 93% din valoarea facturilor restante. Semnalele noastre sunt că banii nu ajung la firme şi stau blocaţi în pixurile ordonatorilor secundari şi terţiari de credite. Acolo unde vom constata că sunt vinovaţi, vom trece la destituiri", a precizat primul ministru.

Conform datelor prezentate de primul ministru, fondurile au fost alocate pentru datoriile înregistrate la nivelul Ministerelor Transporturilor (în proporţie de 99%), Educaţiei (100%), Sănătăţii (80%), Mediului (97%), Finanţelor (100%), Administraţiei şi Internelor (100%), Agriculturii (81%), IMM (100%), Culturii (100%), Comunicaţiilor (95%), Public (100%), Dezvoltării (88%) şi Casei Naţionale de Pensii (80%).

Mai multe articole despre:
Emil Boc licitaţii bani europeni