MENIU

Emil Boc: Niciun român nu va suferi din cauza crizei gazelor

Foto: NewsIn
Emil Boc: Nici un român nu va avea probleme cu presiunea gazelor din locuinţe
Adriean Videanu: Avem situaţia sub control cu privire la consumul casnic de gaze

Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au dat asigurări că românii nu vor suferi de pe urma crizei gazelor cauzată de conflictul economic dintre Rusia şi Ucraina.

"Astăzi, de la ora 3, nu au mai intrat în ţară prin punctul Isaccea circa 4,7 milioane de metri cubi de gaz. Ţin să precizez că România consumă circa 61,5 de milioane de metri cubi de gaz zilnic, dar situaţia este sub control", a afirmat Boc.

Premierul Emil Boc a dat asigurări ca diferenţa de gaze va fi acoperită din rezervele de stat. "Vom acoperi acest deficit din cantitatea din depozite, iar dacă temperatura va mai scădea, vom reduce consumul la CET-uri şi le vom trece pe alte căi de alimentare alternativă. Avem situaţia sub control şi nici un consumator casnic nu va fi afectat şi nici un consumator nu va suferi de problemele dintre Ucraina şi Rusia", a dat asigurări Boc.

Ministrul Economiei Adriean Videanu a explicat că din cele 61,5 milioane de metri cubi, consumul zilnic, populaţia consumă maxim 34 de milioane de metri cubi. În ceea ce priveşte provenienţa gazelor naturale, 33 de milioane de metri cubi sunt din producţia proprie, 26 de milioane de metri cubi sunt din producţia din depozitele stocate şi 2,5 milioane de metri cubi sunt din import.

"Singura vulnerabilitate pe care o mai are România în momentul de faţă sunt cele 2,5 milioane de metri cubi care intră prin Medieşul Aurit dar pentru care avem soluţii", a spus Videanu.  

Soluţia pentru actuala situaţie este reducerea consumului CET-urilor şi înlocuirea consumului de gaze cu soluţii alternative, cum ar fi utilizarea de păcură şi cărbune, a precizat ministrul. Stocurile de combustibili alternativi sunt suficiente pentru 10-12 zile, pentru fiecare CET, a adăugat Videanu. El a subliniat că se va face tot posibilul astfel încât să nu aibă de suferit nici populaţia, nici industria. 

Adriean Videanu a mai spus că l-a contactat pe oficialul Gazprom la Bucureşti, care însă susţine că oprirea gazelor nu este cauzată de compania rusă. Ministrul Economiei a precizat că va fi contactat şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru lămurirea situaţiei. 

Premierul a precizat în încheiere că va fi informată Comisia Europeană în legătură cu situaţia creată.