MENIU

Emil Boc: Guvernul României are situaţia sub control

FOTO: Realitatea.NET
Emil Boc: Sperăm să putem trece perioada iernii dacă nu apar situaţii deosebite

Premierul Emil Boc a dat asigurări că Guvernul are situaţia sub control şi că priorităţile sunt asigurarea consumului casnic şi a consumului industrial.

"Astăzi acoperim din producţia internă, plus depozite, necesarul consumului zilnic. Ceea ce am pierdut compensăm din producţia internă şi din depozite", a spus Emil Boc.

La întrebarea cât vom rezista în acest ritm, Boc a explicat că perioada iernii poate fi depăşită: "Sperăm să putem trece perioada iernii dacă nu apar situaţii deosebite, adică dacă nu apar temperaturi mai joase de minus 15 grade sau dacă nu avem defecţiuni în sistem. Rezerva de combustibil ne permite să depăşim perioada de iarnă".

Emil Boc a dat de exemplu consumul de miercuri - prima zi în care au fost sistate gazele ruseşti -, în care s-au consumat 58 de milioane de metri cubi de gaze. Premierul a spus că 33 de milioane au provenit din resursele interne de gaze (de sondă, din producţia naţională) iar restul, de circa 25 de milioane de metri cubi, au fost scoşi din depozitele de gaze ale ţării. 

"Avem pregătite toate soluţiile pentru a face faţă acestei provocări. Avem un comandament special care monitorizează evoluţia lucrurilor.  Dacă temperaturile scad sub 15 grade, am putea avea probleme în sistem, dar avem un scenariu pregătit şi pentru această situaţie", a mai declarat Boc care şi-a exprimat dorinţa ca "niciun cetăţean român să nu fie afectat de criza gazelor. Şi în măsura posibilităţilor sperăm să nu fie afectaţi nici consumatorii industriali".

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au discutat, miercuri după amiază, la Palatul Cotroceni, despre criza generată de aprovizionarea cu gaze a UE, au declarat, surse ministeriale.

Şeful statului şi primul-ministru au avut, miercuri după-amiază o întâlnire, la Cotroceni, o discuţie pe tema crizei gazului, în condiţiile în care ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat "situaţie de urgenţă" după ce Rusia a sistat total furnizarea de gaze către România. Potrivit surselor citate, a fost o întâlnire tete-a-tete, fără participarea altor miniştri sau consilieri.

 

 

Mai multe articole despre:
Rusia guvern gaze Emil Boc