MENIU

Emil Boc: Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie a României privind împrumutul extern

Foto: NewsIn

"Împrumutul pe care România îl va semna cu FMI va fi împrumut cu caracter preventiv. Dorim ca prin acest împrumut să-i ajutăm pe românii care nu-şi mai pot plăti ratele şi pensiile", a afirmat miercuri premierul României, Emil Boc.

Emil Boc a mai precizat că în acest an nu vor mai exista majorări salariale pentru demnitari.

"În acest an nu va exista nicio majorare salarială pentru demnitari. Mai mult, vreau să precizez că 5 miliarde de euro din suma împrumutată vor merge la trezoria statului pentru a acoperi deficitul bugeta, iar de la BERD şi BEI vom primi circa 1 miliard de euro pentru investiţii", a spus Boc.

Scrisoarea de intenţie a fost discutată într-un cadrul restrâns, numai în prezenţa miniştrilor. Miniştrii delegaţi, secretarii de stat şi consilierii de stat a trebuit să părăsească sala de şedinţe.

România a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, pentru un pachet de finanţare de aproximativ 20 miliarde euro, a anunţat miercuri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

România va primi un pachet total de finanţare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la alte instituţii internaţionale.

Premierul Emil Boc a declarat marţi că FMI şi CE vor răspunde scrisorii de intenţie a Guvernului României în termen de 10-14 zile, după care va fi semnat acordul de împrumut.

Mai multe articole despre:
Emil Boc FMI împrumut BEI BERD