MENIU

Emil Boc: Dacă cele trei legi nu trec de Parlament, Guvernul pleacă acasă

foto: NewsIN
Boc: Am observat că fără să apăs pe această pedală, procedura angajării răspunderii, nu se poate întâmpla nimic

Premierul Emil Boc a declarat la o emisiune tv că doreşte să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru a realiza "reforma statului", nu pentru a face un joc politic. Concluzia lui Boc este că parlamentarii nu doresc ca aceste proiecte de legi să treacă, însă este convins că oamenii le înţeleg şi le susţin. Întrebat dacă a dorit să remanieze vreun membru al Executivului, premierul a evitat să răspundă.

"Această guvernare a plecat la drum pe baza Parteneriatului pentru România, mai ales cu scopul de a gestiona bine criza. Iată că nu avem o rată mare a şomajului, am păstrat cota unică la acelaşi nivel. Al doilea obiectiv al acestei coaliţii era reforma statului", aceasta este explicaţia dată de Emil Boc întrebat ce înseamnă reforma statului despre care a vorbit. 

"Am observat că fără să apăs pe această pedală, procedura angajării răspunderii, nu se poate întâmpla nimic. Risc să treacă un an şi să am acelaşi stadiu al reformei statului. Prima măsură a fost interzicerea cumulului şi salariu, prin oridonanţă de urgenţă. CCR a considerat că orice ordonanţă care afectează un drept este neconstituţională", a declarat Boc a cărui concluzie este că, dacă nu se implică Guvernul în mod direct, reforma statului nu poate fi făcută.

"Cei care doresc să facem treabă în această ţară vor fi alături de mine. Cei care se opun, nu vor mai fi alături de mine. Nu fac niciun joc politic. Am ajuns la conluzia că nu există voinţă în Parlament pentru a trece aceste proiecte de legi. Vreau să ştiţi că nimic din ceea ce fac nu este în afara Constituţiei", a mai adăugat Boc. 

"Noi am decis în 2 septembrie, în Guvern, că ne asumăm răspunderea pe trei legi. Astăzi s-a stabilit ca pe 15 septembrie să mergem în faţa Parlamentului. În acest timp, parlamentarii pot depune amendamente şi dacă ele sunt în acord cu Pactul Naţional pentru Educaţie, vor fi păstrate în lege. Ori trece legea şi Guvernul rămâne, ori nu trece legea şi Guvernul pleacă acasă", a spus premierul care a mărturisit că a venit cu bună-credinţă la conducerea Executivului aşa cum era cazul şi la Primăria Cluj, altfel îşi va depune mandatul. "Lucrurile trebuie făcute. Suntem în ceasul al doisprezecelea. Asta dacă vrem ca România să arate ca o ţară europeană", a mai spus Emil Boc.

Emil Boc a vorbit şi despre aplicarea legii salarizării unice în cazul magistraţilor: "La justiţie am ţinut cont doar de interesul public şi de interesul statului. Am găsit formula prin care nu li se diminuează din drepturile pe care le au în momentul de faţă. Odată cu intrarea legii în vigoare, magistraţii nu pierd din veniturile salariale. Am obţinut o creştere mai mare la profesori, la oamenii cu studii superioare".

Oamenii au bun-simţ şi înţeleg că trebuie făcută reforma statului. "Noi spunem că trebuie să facem aceste reforme pentru că ne cere FMI sau CE, ci pentru că este nevoie de reforma statului care va presupune ajustări de personal. Acum lucrăm pe cord deschis. Pacientul e pe masă şi tăiem acolo unde nu funcţionează un organ. Acum e vremea deciziilor", a precizat Boc.

Întrebat dacă a vrut să remanieze pe unii miniştri, Boc a spus că schimbările miniştrilor se fac atunci când premierul apreciază că un ministru nu acţionează aşa cum trebuie.