MENIU

Emil Boc: Apogeul crizei în România va fi atins în aprilie

Emil Boc:
Foto: NewsIn

În luna aprilie va fi apogeul crizei în România. Declaraţia a fost făcută luni seară de premierul Emil Boc, într-o emisiune televizată. Primul-ministru a precizat că e important ca în aceste vremuri de criză să se facă cât mai multe ajustări.

"Din reducerile de personal la nivel guvernamental şi din tăierea cheltuielilor la nivel de achiziţii parlamentare s-a făcut o economie de trei miliarde de euro. Era necesar să stopăm cheltuirea banului public. Nu mai putem aştepta ca mii de oameni care taie frunză la câini să primească sute de mii de euro", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a explicat în cadrul emisiunii situaţia în care se află România.

"Niciodată de după 1989, situaţia internă a României nu s-a conjugat cu o criză externă. Avem o criză internă din cauză că am cheltuit tot şi ne-am făcut şi datori şi aici vorbesc de fosta guvernare din anii 2007-2008 şi avem şi criza externă. Trebuia să avem în 2008 un deficit de 2% şi am avut un deficit de 5%, în contextul în care am avut o dezvoltare de 7,8%. Mai rău e că acum vine peste noi o criză externă şi aş fi ipocrit să le spun românilor că această criză nu ne va afecta şi că va trece criza pe deasupra sau pe dedesupt. Mai mult, nimeni nu ştie cât va dura această criză, dar cert e că ecoul ei nu a trecut. Avem nevoie de moderaţie şi prudenţă pentru a trece de criză", a explicat Boc.

Emil Boc: Românii trebuie să înţeleagă că FMI e ca un doctor

Emil Boc a declarat că negocierile oficiale cu FMI încă nu au început.

"România încă nu a început negocierile oficiale cu FMI, iar cu această ocazie vreau să precizez că FMI este ca un doctor care vine la pacient şi dă diagnosticul. Avem nevoie de banii de la FMI pentru că două treimi din acei bani vor ajunge la Banca Naţională pentru a întări cursul leului, iar sutele de mii de români care au credite să nu se mai lovească de imposibilitatea de a-şi plăti ratele. E important să stabilizăm cursul leului pentru a stabiliza economia", a explicat Boc.

Şeful guvernului a precizat însă ce nu va accepa în negocierile cu FMI

"Nu vom accepta creşterea TVA-ului, pentru că această măsură ar afecta tocmai persoanele cu venituri mici şi nu putem să creştem nici cota unică de impozitare, pentru că îi vom afecta pe cei ce produc bunăstare şi profit în această ţară", a explicat Emil Boc.

Mai multe articole despre:
economie guvern euro salarii Emil Boc FMI cheltuieli