MENIU

Emil Boc: Am adoptat programul \"Primul Siloz\"

Emil Boc: Am adoptat astăzi programul "Primul Siloz"
Foto: rtv

\"Prin programul \"Primul Siloz\" dăm posibilitatea producătorilor de cereale să primească preţul corect pentru marfa lor. Prin acest program fermierii şi producătorii vor beneficia de anumite garanţii din partea statului şi vor putea să depoziteze marfa într-un siloz de unde vor putea pleca cu un certificat către bancă pentru a primi preţul corect, a anunţat miercuri premierul Emil Boc.

"Prin programul demarat astăzi în agricultură, vrem să eliminăm specula şi vrem ca producătorii agricoli să primească preţul corect pentru cerealele lor", a explicat premierul Emil Boc.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat faptul că potrivit acestui sistem de garantare un producător de cereale îşi poate depune producţia agricolă la un depozit licenţiat, în schimbul căreia va primi un certificat de depozit garantat de Fondul de Garantare Agricolă.

Certificatele de depozit realizate de Imprimeria Română vor putea fi tranzacţionabile şi vor include informaţii cu privire la cantitatea şi categoria de cereale depusă. Fondul de Garantare va anunţa săptămânal preţul cerealelor.

Potrivit OUG adoptate de Guvern, un producător de cereale va putea depune producţia la depozite licenţiate de Ministerul Agriculturii - care au o capacitate totală de 11 milioane de tone. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a grânelor, iar producătorul va primi un certificat în care va fi menţionată cantitatea depusă. Cu acest certificat, producătorul poate merge la bancă pentru a solicita creditul necesar continuării lucrărilor agricole sau pentru a plăti furnizorii. Fondul de Garantare Agricolă a fost capitalizat cu 10 milioane de euro, pentru a putea susţine proiectul. Ministrul Finanţelor spune că, prin instituirea programului "Primul Siloz", producţia agricolă va fi fiscalizată, iar intermediarii vor fi eliminaţi.

Potrivit ministrului Finanţelor, certificatul de depozit va putea fi utilizat pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri, ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum.

Pentru implementarea acestui sistem de garanţii guvernamentale în domeniul agricol, Executivul a decis capitalizarea Fondului de Garantare Agricolă cu 10 milioane de euro, a mai precizat ministrul Gheorghe Pogea.

"Fondul de Garantare, săptămânal, va anunţa preţurile cerealelor. Încet, încet se va relansa bursa de cereale şi vom vedea cu adevărat care este preţul grâului în România. Este un prim mecanism de fiscalizare a agriculturii", a spus ministrul. Întrebat dacă se va scumpi pâinea, ministrul a declarat că aceasta este o intrebare la care nu se poate răspunde la acest moment.

"Avantajele acestui Program constau în faptul că producţia agricolă va fi fiscalizată şi va putea fi vândută la preţuri adecvate", a declarat ministrul Finanţelor.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Ministerului Agriculturii şi ai Fondului de Garantare Agricolă vor avea în cursul zilei de joi o întâlnire cu băncile interesate de acest Program. Ministrul Finanţelor a arătat că cinci bănci şi-au arătat disponibilitatea pentru acest Program, care va fi demarat după ce în următoarele şapte zile Guvernul va adopta normele metodologice pentru aplicarea lui.