MENIU

Elveţia a ieşit din recesiune în trimestrul III, înregistrând o creştere a PIB de 0,3%

<descriere>

Elveţia a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, după ce produsul intern brut (PIB) a avansat cu 0,3% faţă de trimestrul anterior, mai ales datorită revenirii consumului intern şi avansului investiţiilor în construcţii, au anunţat marţi autorităţile elveţiene, potrivit AFP.

Elveţia intrase în recesiune la începutul acestui an. În trimestrul al doilea, economia elveţiană scăzuse cu 0,3%, după un declin de 0,8% în primele trei luni din acest an.

\"Impulsurile uşor pozitive au fost date de balanţa comerţului cu servicii. Consumul privat şi investiţiile în construcţii au continuat să crească, la fel ca în trimestrul precedent. Cu excepţia industriei, multe sectoare de producţie au afişat creşteri ale valorii adăugate\", a precizat secretariatul de stat pentru economie (Seco).

Elveţia a profitat, de asemenea, de revenirea exporturilor, care au reînceput să crească în cursul celui de-al treilea trimestru. Confederaţia elveţiană s-a alăturat astfel, după trei trimestre consecutive de scădere, zonei euro, care a ieşit din cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani, cu o creştere de 0,4% faţă de trimestrul anterior.

Banca centrală a Elveţiei estimează pentru întregul an 2009 un declin al PIB de 1,5-2%.