MENIU

Elena Gheorghe s-a clasat pe locul 19 la finala Eurovision, iar reprezentantul Norvegiei a câştigat

Foto: http://www.europafm.ro/&files/charts/poze_stiri/elena-gheorghe-auriu-kglgfe-thumb-540-0-192.jpg
Elena Gheorghe, care a reprezentat România la Eurovision cu melodia "The Balkan Girls", s-a clasat pe locul 19
Reprezentantului Norvegiei, Alexander Rybak, a câştigat finala Eurovision de la Moscova

România a obţinut locul 19 la cea de a 54-a ediţie a concursului Eurovision 2009. Reprezentanta ţării noastre, Elena Gheorghe, a interpretat piesa "The Balkan Girls". Victoria în competiţia desfăşurată la Arena Olimpisky din Moscova i-a revenit reprezentantului Norvegiei, Alexander Rybak, care a interpretat melodia "Fairytale".

La voturile telespectatorilor, pe baza cărora s-a stabilit clasamentul final, România a obţinut punctajul maxim - 12 puncte din partea Republicii Moldova. Totodată, Elena Gheorghe, cu piesa "The Balkan Girls", a obţinut puncte din partea Spaniei (7), R. Macedonia (5), Turcia (5), Azerbaijanului (3), Serbiei (2), Ciprului (2), Portugaliei (2), Irlandei (2).

Cea mai bună performanţă a României la Eurovision a fost locul al treilea, obţinut de Luminiţa Anghel & Sistem în anul 2005, cu piesa "Let me try".

Victoria în competiţia desfăşurată la Arena Olimpisky din Moscova i-a revenit reprezentantului Norvegiei, Alexander Rybak - VEZI VIDEO

Alexander Rybak, în vârstă de 23 de ani, care a reprezentat Norvegia cu melodia "Fairytale", compusă şi scrisă de el însuşi, este un adevărat copil-minune. Şi-a scris singur melodia, din această vară va face parte din distribuţia unui film şi a primit un număr record de voturi la selecţia naţională a Eurovision. Alexander cântă la pian şi vioară încă de la vârsta de cinci ani şi îşi compune propriile melodii. Rybak este de origine bielorusă. El a încântat juriul prin maniera de interpretare, prin acompaniamentul la vioară şi prin motivele muzicale de inspiraţie est-europeană.

"Mi-am spus că nu are importanţă dacă vom câştiga sau nu, deoarece miza era doar să aducem Norvegia pe harta Eurovision, dar acum m-am râzgândit. Are importanţă. Iar acum că am câştigat, Norvegia este cu adevărat pe hartă pentru că ediţia din 2010 va avea loc în Norvegia", a declarat Alexander Rybak.

Pe locul doi s-a clasat Yohanna, din Islanda, iar cea a de a treia poziţie i-a revenit Azerbaijianului.

Clasamentul final a fost stabilit în urma notelor acordate de toate cele 42 de ţări participante la Eurovisionul de anul acesta. Chiar dacă în finală au participat 25 de ţări. Notele fiecărei ţări au fost alcătuite în proporţie de 50% în baza voturilor primite de la telespectatori şi 50% de către un juriu de specialitate. 

Mai multe articole despre:
Norvegia concurs finala Eurovision elena gheorghe