MENIU

Ediţia 2009 a Festivalului de Film de la Veneţia nu va include nicio producţie românească

Foto: qmagazine.ro

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, desfăşurat între 2-12 septembrie, va prezenta ultimul documentar al lui Michael Moore, centrat pe criza economică, dar nu va include nicio producţie românească, conform selecţiei oficiale prezentate, joi, de organizatori.

În cadrul festivalului vor fi prezentate, în premieră, 23 de lung-metraje, selectate în urma vizionării a peste 4.000 de pelicule. Filmul "Baaria", regizat de italianul Giuseppe Tornatore, va deschide ediţia de anul acesta a competiţiei oficiale. Pelicula, cu Monica Belluci, Michele Placido, Francesco Scianna şi Margareth Made în distribuţie, este o dramă epică, a cărei acţiune are loc în satul natal al regizorului din Silicia.

"Capitalism: A Love Story", cel mai recent film al lui Michael Moore, cunoscut pentru pelicula "Fahrenheit 9/11", este consacrat crizei financiare. În cadrul festivalului va putea fi urmărită şi premiera "Persecution", pelicula care spune povestea unui tânăr bărbat care "persecută şi este la rândul său persecutat în dragoste", regizată de Patrice Chereau, cu Romain Duris şi Charlotte Gainsbourg în distribuţie.

"El mosafer", pelicula regizată de Ahmed Maher, fost ministru al culturii în Egipt, care îl are în distribuţie pe legendarul actor egiptean Omar Sharif, va fi prezentată în cadrul Festivalului de la Veneţia. Pelicula marchează reîntoarcerea lui Ahmed Maher la producţia de film, după o absenţă de 30 de ani şi reprezintă primul film egiptean în care joacă Omar Sharif, din 1993 încoace.

Prima operă cinematografică a creatorului de modă Tom Ford, "A Single Man", ecranizarea unui roman de Christopher Isherwood, va concura pentru Leul de Aur, alături de "Bad Lieutenant: Port of Caall New Orleans", filmul regizat de Werner Herzog, cu Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer şi Michael Shannon în distribuţie.

Pentru ţara gazdă, vor fi în competiţia oficială filmele "Baaria", "La doppia ora" de Giuseppe Capotondi, "Lo spazio bianco" de Francesca Comencici şi "Il grande sogno", regizat de Michele Placido. Din SUA, vor concura filmele "Capitalism: A Love Story", "A single man", "The Road" regizat de John Hillcoat, "Survival of the Dead" de George Romero şi "Life During Wartime" de Todd Solondz.

Filmele din Franţa care au ajuns încompetiţia principală sunt "Persecution" de Patrice Chereau", "White Material" regizat de Claire Denis, "Mr. Nobody" de Jaco von Dormael şi "36 vues du Pic Saint Loup" al veteranului Jacques Rivette.

Cinematografia asiatică va concura cu "Yi ngoi" ("Accident") regizat de Cheang Pou-Soi, "Ahasin Wetei" ("Between Two Worlds") de Vimukhti Jayasundara, "Tetsuo The Bullet Man", de Shinya Tsukamoto şi "Lei wangzi" ("Prince of Tears") de Yonfan. Germania este reprezentată în cadrul competiţiei oficiale de "Soul Kitchen", al regizorului de origine turcă Fatih Akin şi "Zanan-e bedun-e mardan" ("Women without men"), de Shiri Neshat.

Filmul "Lourdes", regizat de austriaca Jessica Hausner şi pelicula produsă în SUA, a lui Werner Herzog, "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans" vor lua parte la competiţie. Cinematografia africană va fi reprezentată de "El Mosafer" ("The Traveller") regizat de Ahmed Maher, în timp ce Israel va fi în competiţie cu "Levanon" regizat de Samuel Maoz.

Anul trecut, pelicula "The Wrestler", care a marcat reîntoarcerea la cinema a lui Mickey Rourke, a fost recompensată cu Leul de Aur.

Juriul celei de-a 66-a ediţii va fi prezidat de taiwanezul Ang Lee.