MENIU

Economia Spaniei dă semne de revenire, însă economiştii rămân prudenţi

Foto: wayne.edu

Economia Spaniei a dat semne de redresare în sectorul manufacturier şi în cel de servicii, însă economiştii au avertizat că revenirea uşoară din timpul verii nu indică o adevărată ameliorare a situaţiei.

O serie de date din iunie şi iulie, publicate în această săptămână, au susţinut poziţia guvernului, că momentul critic al recesiunii a trecut.

Producţia industrială a scăzut în iunie cu 16,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sub estimările analiştilor, marcând cel mai lent declin din ultimele opt luni, arată datele oficiale publicate miercuri.

Scăderea activităţii industriale din iunie vine după un declin de 20,5% în mai, şi în contextul în care analiştii prevedeau o scădere de 18,3%.De asemenea, guvernul a anunţat marţi că numărul disponibilizărilor a scăzut în iulie pentru a treia lună consecutiv.

Însă mulţi economişti au pus capăt rapid euforiei.

"Economia Spaniei continuă să evolueze sub potenţial şi, chiar dacă ritmul comprimării încetineşte, nu putem să fim prea entuziasmaţi de povestea reveirii economiei", a declarat MarkWall, economist în cadrul Deutsche Bank.

Cele mai multe semnale pozitive ale economiei Spaniei din ultimele luni au fost alimentate de un masiv plan de stimuli, în cadrul căruia s-au cheltuit circa 15 miliarde euro în prima jumătate a anului.

Planul de stimuli, unul dintre cele mai mari din lume, raportat la economie, se va ridica la peste 4% din produsul intern brut (PIB) în perioada 2008-2010 şi include de la reduceri de taxe la programe de lucrări publice. Guvernul socialist spaniol a creat în iunie un fond de nouă miliarde euro prin care va putea intra în acţionariatul companiilor care se confruntă cu dificultăţi financiare. Scopul acestui fond este reorganizarea sectorului financiar spaniol, mai ales segmentul băncilor regionale.

Fondul va putea achiziţiona participaţii în anumite entităţi financiare, a explicat ministrul Economiei, Elena Salgado, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Limita superioară de îndatorare a fondului a fost stabilită la 27 miliarde euro pentru anul 2009.

Băncile spaniole au fost relativ scutite de criza creditelor, însă anumite entităţi, precum micile bănci regionale, sunt expuse la spargerea bulei imobiliare spaniole, care le majorează numărul creditelor neperformante şi ridică probleme de lichiditate.
Mai multe articole despre:
economie Spania revenire criză economică