MENIU

Economia mondială dă semnale de revenire, însă unii economişti se tem deja de o nouă prăbuşire

Foto: developeronline.blogspot.com

Economia mondială pare să iasă încet din recesiuniea în care a fost adusă de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, însă unii experţi estimează deja că revenirea activităţii ar putea fi urmată de o prăbuşire puternică, conform scenariului pesimist al recesiunii în două etape.

Această previziune sumbră a fost întocmită în principal de economistul american Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, cel dintâi care a anunţat criza creditelor din Statele Unite, ce a degenerat într-o criză mondială.

Într-un forum recent, acesta a estimat că riscul unei crize în formă de "W" este mare. Odată trecute efectele benefice ale planurilor de relansare, a explicat acesta, statele nu vor avea altă soluţie decât să încetinească revenirea, limitând cheltuielile publice sau permiţând adâncirea deficitelor. 

Roubini mai prevede o creştere a preţurilor la petrol, ceea ce va afecta activitatea economică. În concluzie, revenirea va fi inconsistentă şi o nouă prăbuşire inevitabilă. 

Recesiunea în formă de "W" are urmări sumbre. În 1937, în timp ce Statele Unite îşi reveneau după marea criză din 1929 şi înregistrau din nou creştere, banca centrală americană, Federal Reserve, a tăiat liniile de creditare, temându-se de accelerarea inflaţiei, provocând o recădere a produsului intern brut (PIB) cu 3,4%. 

"O dublă cădere ar provoca o scădere brutală a activităţii, şi ar putea duce la o reluare a protecţionismului de către state, ce se vor confrunta cu puternice presiuni sociale interioare", a declarat Eswar Prasad, profesor în cadrul universităţii din Cornell. 

Opiniile despre credibilitatea scenariului sunt împărţite în rândul economiştilor consultaţi de AFP. Philippe Chalmin, specialist în materii prime în cadrul Universităţii Dauphine, dion Paris, este categoric: nu crede "deloc" în acest scenariu şi consideră că ipoteza scumpirii barilului de petrol este fantezistă. 

În schimb, Daniel Gros, din cadrul Centrului pentru Studii Politice Europene (CEPS), consideră problema prematură. "Înainte de a vorbi despre o nouă prăbuşire, ar trebui să ajungem la revenire", a spus acesta, subliniind că până în prezent, numai câteva economii au ieşit din recesiune. 

În general, experţii sunt de acord că economia mondială nu va fi imună unui nou val. "Revenirea actuală este susţinută de mecanisme temporare legate de planurile de relansare, ce se vor încheia treptat. 

Renunţarea înainte de vreme la aceste măsuri ar putea duce la o nouă prăbuşire", a spus Michel Aglietta, directorul Centrului de Studiu si Cercetare a Economiei Internaţionale (CEPII).