MENIU

Ecaterina Andronescu, criticată de părinţi, profesori, adversari politici şi colegii de partid în al doilea mandat

foto: NewsIN

Reducerea orelor de sport, eliminarea orelor de istorie la profilul tehnologic şi salariile profesorilor sunt probleme definitorii al celui de-al doilea mandat al Ecaterinei Andronescu. Cel mai puternic scandal a fost legat de majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente. Au urmat, rând pe rând, disputa pe orele de sport şi de istorie.

Ecaterina Andornescu a fost cea care a iniţiat în 2008 legea privind
majorarea salariilor din educaţie cu 50%. Numai că, imediat după ce a
ajuns ministru, nu a putut pune în aplicare legea deşi, atunci când se
afla în opoziţie, campania sa electrorală s-a bazat pe această
promisiune.

"Cerem Guvernului să aplice legea, pentru că nu face o favoare profesorilor, ci o dreptate pentru tot sistemul de învăţământ", spunea Ecaterina Andronescu.

După instalarea la ministerul Educaţiei, entuziasmul s-a mai domolit: "Este o lege de care nu vreau să mă dezic, dar precizez că salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar nu mai pot creşte cu 50%, pentru că au fost făcute deja nişte măriri", a declarat Andronescu.

În cele din urmă, profesorii au fost anunţaţi că salariile le vor fi majorate abia din ianuarie 2010.

Ecaterina Andronescu a revenit în atenţia opiniei publice cu ocazia scandulului legat de reducerea orelor de sport. "Rămâne în trunchiul comun o oră de educaţie fizică şi trec două ore în activitatea extracuriculară, ore care se normează profesorilor de educaţie fizică", a explicat ministrul Andronescu.

"Marele semn de întrebare e pe orele de sport. Dragii mei, a nu face
sport însemană a scoate generaţii schilodite", a replicat preşedintele Traian Băsescu care a acuzat-o mereu pe Andronescu că amână reforma educaţiei şi "este în cârdăşie cu sindicatele". 

O altă propunere controversată a fost şi cea a eliminării orelor de istorie pentru elevii din ultimul an de la liceele cu profil tehnic. "Credeţi că era mai bine să scoatem orele de tehnologie", a întrebat retoric Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andonescu a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 2000-2003, în Guvernul condus de Adrian Năstase. A fost remaniată în
urma unei proaste organizări a examenelor din acel an.