MENIU

Duvăz: Legea învăţământului a suferit, într-o perioadă de 10-12 ani, 140 de modificări

foto: NewsIN

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a afirmat că legislaţia în învăţământ trebuie elaborată în acord cu întreaga societate, începând cu familia, părinţii, studenţii, elevii, mediul academic, profesorii, sindicatele, cu toată lumea care participă la acest proces. Bogdan Niculescu Duvăz a mai spus că este grav ca, într-o perioadă de 10-12 ani, Legea învăţămîntului să sufere 140 de modificări şi niciuna dintre schimbări să nu fie lăsată câţiva ani pentru a putea fi concludentă.

Duvăz a apreciat că în ultimii ani calitatea învăţămîntului, în special cel superior, a scăzut prin transformarea acestui proces într-o afacere profitabilă.

"Legea învăţământului a suferit, într-o perioadă de 10-12 ani, 140 de modificări. Când credeţi că s-a putut constata dacă aceste modificări au fost benefice, au ajutat sau mai mult au stricat sistemul de educaţie românesc? Într-un sistem de educaţie, ciclul cel mai mic pentru orice fel de experienţă, ca ea să fie cât de cât concludentă, trebuie să fie de cinci ani. Orice experienţă trebuie să aibă zece ani ca să producă efecte. Suntem acum în faţa unei situaţii în care trebuie luată toată legislaţia din educaţie, făcut un cod pentru educaţie, în acord cu întreaga societate, cu toţi factorii responsabili, începând cu familia, părinţii, studenţii, elevii, mediul academic, profesorii, sindicatele, toată lumea care participă la acest proces. E nevoie de o discuţie care să ne ducă la o concluzie fermă, clară", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Duvăz crede că o nouă lege nu se poate aplica de la 1 septembrie şi are nevoie de cel puţin un an de pregătire.

"O soluţie adoptată în două săptămâni, prin asumarea răspunderii, este o greşeală. Cel mai normal este acest cod al educaţiei să fie adoptat prin dezbatere parlamentară. Oricum, o nouă lege nu se poate aplica de la 1 septembrie, este nevoie de cel puţin un an de pregătire", a concluzionat purtătorul de cuvînt al PSD.