MENIU

Duminică s-au împlinit 65 de ani de la ieşirea României din războiul alături de Germania nazistă

Foto: Realitatea TV
După război, 23 august a devenit ziua naţională a României fiind sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.

Duminică, 24 august 2009, s-au împlinit 65 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944. Regele Mihai anunţa în acea zi, la Radio Bucureşti, ieşirea din războiul alături de Germania nazistă şi alăturarea ţării noastre la Coaliţia Naţiunilor Unite. O răsturnare de situaţie care a influenţat istoria României.

Timp de 40 de ani, până la căderea regimului comunist, 23 august a fost ziua naţională a României. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acel moment a încetat lupta.

La putere era înscăunat un nou guvern, format de noua coaliţie, Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte atât ţărăniştii, liberalii, social democraţii, cât şi comuniştii. "Astăzi dictatura a fost înlăturată. Poporul reintră în drepturile lui. Regimul politic pe care îl vom înfăptui va fi un regim democratic", spunea declaraţia de constituire a Blocului Naţional Democratic. Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai aşa. România a intrat în sfera de influenţă a URSS şi au urmat peste 40 de ani de comunism.

Dincolo de implicaţiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata română a jucat un rol determinant, spun unii istorici, în desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial. După război, 23 august a devenit ziua naţională a României fiind sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.

Mai multe articole despre:
Sărbătoare comunişti Război Mondial 23 august