MENIU

Drumul vinului pe Valea Târnavelor

Foto: cjvrancea.ro
Valea Târnavelor din judeţul Alba este renumită pentru vinurile parfumate.

V-aţi gândit vreodată că vă puteţi petrece vacanţa vizitând o podgorie? Nu e tocmai destinaţia ideală ar spune unii sau, dimpotrivă, iubitorii vinurilor bune şi-ar rezerva imediat câteva nopţi de cazare în zonă.

Dacă v-aţi hotărât, vă spunem noi destinaţia - Valea Târnavelor din judeţul Alba. Renumită pentru vinurile parfumate, zona oferă turiştilor un alt tip de relaxare. Relaxare... totală dacă ne gândim la cele câteva pahare în plus de la care unii sigur nu se pot da înapoi.

Podgoriile de pe Valea Târnavelor, un adevărat tărâm al strugurilor, se găsesc la doar 10 kilometri de Blaj. Indiferent că sunteţi iubitori ai unui vin parfumat sau ai strugurilor mari şi dulci, acesta este locul potrivit pentru o vacanţă inedită.

Viile de pe valea Târnavei mici sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor. Chiar Burebista a dat ordin ca acestea să fie distruse. Din fericire, tradiţia a continuat. Şi a continuat bine, căci germanii care s-au aşezat pe aceste meleaguri au adus cu ei soiuri de struguri de viţă nobilă.

Deşi ne îndepărtăm de podgiile din Valea Târnavelor, încă mai simţim mirosul de struguri copţi şi dulci. Am mai fi rămas câteva ceasuri, dar trebuie să facem un ocol ca să ajungem şi în Cetatea de Baltă. Aflată pe râul Târnava, la peste 20 kilometri de Blaj, localitatea adăposteşte castelul Bethlen-Haller, construit în anul 1614 şi care a aparţinut mai multor familii de nobili maghiari. Şi pentru că se află într-o zonă cu multe podgorii, castelul are şi o pivniţă ghiftuită cu vinuri bune.

Deoarece castelul este în renovare, turiştii îl pot vizita doar în grupuri restrânse. Şi totuşi, cu unele aprobări puteţi să vă aranjaţi o degustare de vinuri sau chiar o masă copioasă.

 

Mai multe articole despre:
vacanţă vin All Inclusive