MENIU

Dramaturgul german Tankred Dorst a fost distins cu Premiul European pentru Literatură

Foto: www.bayreuther-festspiele.de

Dramaturgul german Tankred Dorst a primit, la Strasbourg, una dintre cele mai semnificative distincţii literare, Premiul European pentru Literatură, în semn de recunoaştere a întregii sale opere literare, potrivit organizatorilor.

Dramaturg, regizor, romancier şi poet, Tankred Dorst se numără printre cei mai cunoscuţi autori germani. Este laureat al premiilor Gerhard Hauptmann (1964), Georg Büchner (1990), E.T.A. Hoffmann (1996) şi Max Frisch (1998), iar opera sa a fost reunită, în opt volume, la editura Suhrkamp.

Născut în 1925 în satul Oberlind, Tankred Dorst a fost trimis, la vârsta de 16 ani, timp de trei zile, într-un stagiu de instrucţie la tinerii hitlerişti, pentru că ar fi citit în timpul gărzii. În 1943, a fost încorporat în Servicul de muncă obligatorie, unde a rămas timp de o lună, înainte de a fi luat pizonier şi încarcerat în Marea Britanie şi apoi în SUA. La 25 de ani şi-a început studiile superioare în literatură germană, istoria artei şi artă dramatică, iar în 1953 a fondat teatrul de marionete Das kleine Spiel.

Opera sa majoră, "Merlin oder das Wüste Land" ("Merlin sau Terra devastată"), a apărut în 1981, la Schauspielhaus din Düsseldorf. Piesă amplă, cu 90 de roluri, care descrie "o istorie a timpului nostru: eşecul utopiilor, "Merlin oder das Wüste Land" a fost comparată de critici cu "Faust" al lui  Goethe. "Teatrul este o afirmare. Afirmăm prin el că lumea este un pământ devastat", mărturiseşte Tankred Dorst.

Din 1971, multe dintre dramele lui Dorst au fost scrise împreună cu partenera sa de viaţă de mai bine de 20 de ani, Ursula Ehler. Tankred Dorst trăieşte şi scrie, în prezent, la Munchen.

"În ultimele decenii, nicun alt autor dramatic german nu s-a jucat cu atâtea tonalităţi, pe un asemenea registru, atât de amplu: sentimental, franc, sensibil, umoristic, ironic, sarcastic, cinic, vulgar, trivial şi mereu clar ca ziua", îl descrie criticul de teatru Georg Hensel.

Premiul European pentru Literatură, aflat sub patronajul Secretariatului General al Consiliului Europei, recompensează un scriitor de talie  internaţională pentru ansamblul operei sale. Premiul este decernat de juriile marilor Premii Literare de la  Strasbourg, simultan cu Premiul Literaturii Francofone Jean Arp şi Premiul Patrimoniului Nathan Katz. Poeta luxemburgheză Anise Koltz a fost desemnată cel mai bun autor francofon al anului 2009, iar premiul Patrimoniului a fost decernat lui Gustave Stoskopf.

În 2008, Premiul European pentru Literatură a revenit polonezului Tadeusz Rozewicz.
Mai multe articole despre:
premiu Strasbourg literatură