MENIU

Două clădiri cu statut de monumente istorice ar putea fi transformate în birouri

Foto: Realitatea TV

Două clădiri din centrul vechi al Capitalei au fost cumpărate de investitori străini pentru a fi transformate în spaţii de birouri. Nu ar fi nicio problemă dacă acestea nu ar fi monumente istorice. Aşadar, înfăţişarea interbelică a Capitalei păleşte în faţa goanei după bani a oamenilor de afaceri care au obţinut de la Ministerul Culturii avizele de construcţie.

La sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, cele două clădiri erau bazare negustoreşti. La parter magazine, la etaj locuinţele comercianţilor. Monumentul istoric din strada Bărăţiei este acum în pericol să dispară.

Chiar dacă e monument istoric, clădirea a fost cumpărată de un investitor străin. Acesta a obţinut deja avizul de la Ministerul Culturii pentru a construi un etaj în plus ca să-şi deschidă o afacere în centrul istoric al Capitalei. Rămâne de văzut dacă, în şedinţă, consilierii generali vor aproba planul pentru construcţie.

Clădirile istorice din Capitală reprezintă un magnet pentru oamenii de afaceri. Poziţionate în buricul târgului, acestea sunt tocmai bune pentru afaceri "la centru". De exemplu, Calea Moşilor... în câteva minute eşti la kilometrul zero.

Alt monument istoric, altă tentaţie pentru investitori. În acest caz, proprietarul clădirii vrea să construiască alte trei etaje, destinate, de asemenea, spaţiilor pentru birouri.

Soarta celor două clădiri, monumente istorice, va fi decisă de consilierii generali ai Capitalei. Aceştia vor aproba sau vor respinge planurile urbanistice zonale care vizează cele două construcţii.