MENIU

Dorin Gherman: "Îmi place să deschid drumuri"

Foto: Antreprenor.NET

De cele mai multe ori, restaurantul este locul în care se perfecteaza afaceri, se bate palma şi se ciocneşte un pahar. Cum ar fi însă ca o banală cină cu prietenii şi o masă frumos aranjată să devină sursa unui business de 30 milioane de euro, care sfidează criza, crescând pe o piaţă în cădere liberă?

Dorin Gherman a devenit antreprenor într-o seară, la restaurant, acum şapte ani. De luna aceasta, a intrat şi într-o afacere cu peşte proaspat. Este ultimul dintr-o serie de cinci start-up-uri deschise în 2009, in ciuda opiniei generale că în criză trebuie să stai cuminte şi să te limitezi la consolidarea afacerilor.

“Eram la un restaurant cu nişte prieteni. Prin 2002, cred. Ne cunoşteam de mult, pornisem toţi din acelaşi punct în carieră, adică de la zero. Fiecare avea jobul lui, într-o multinaţională. La un moment dat, unul dintre ei a început să explice câţi bani am putea face vânzând tot ce era la acel moment pe masă: şerveţele, scobitori, paie, feţe de masă. Aşa s-a născut ideea.”

Un plan de afaceri elaborat ad-hoc, un capital de pornire de 100.000 de euro, patru parteneri şi un obiect de activitate care ţinea de singurul lucru la care se pricepeau: vânzări. Aşa s-a născut Side Grup, o firmă de distribuţie de consumabile pentru HoReCa - hoteluri, restaurante, cafenele. “Am închiriat un depozit, am făcut două-trei leasinguri la maşini, am cumpărat marfa şi am început să vindem”, povesteşte Dorin Gherman.

Restul povestii lui Dorin Gherman pe Antreprenor.NET