MENIU

Doi responsabili din Ministerul Turismului nu s-au prezentat la audieri la comisia de anchetă motivând că sunt în concediu

Foto: Realitatea.NET

Comisia Udrea a început cu stângul audierile programate joi. Doi responsabili din Ministerul Turismului au anunţat în ultimul moment că nu pot veni la Parlament. Motivul: de miercuri sunt în concediu. La Comisie s-au prezentat doar secretarul de stat şi şeful Direcţiei economice.

Secretarul general Gheorghe Nastasia şi directorul Direcţiei juridice, resurse umane şi achiziţii publice din Ministerul Turismului, Mihaela Dincă, nu au venit la audierile Comisiei de anchetă, invocând concedii. 

Secretarul Comisiei de anchetă, Claudiu Ţaga, a declarat că, în pauza lucrărilor Comisiei, a primit de la Ministerul Turismului două adrese prin care membrii forului sunt anunţaţi că atât directorul Direcţiei juridice, resurse umane şi achiziţii publice, Mihaela Dincă, cât şi secretarul general Gheorghe Nastasia, sunt în concediu, şi solicită reprogramarea la audieri în cursul săptămânii viitoare.

"Ca urmare a adresei Comisiei, vă aducem la cunoştinţă că directorul Mihaela Dincă se află în concediu de odihnă. Întrucât solicitarea Comisiei privind participarea doamnei Dincă la audieri a fost primită pe 12 august 2009, doamna director se află în imposibilitatea de a participa la audieri. Domnul Bogdan Răileanu, şef servicii achiziţii publice în cadrul direcţiei menţionate, a fost delegat să o înlocuiască în faţa Comisiei. Vă rugăm să fiţi de acord cu reprogramarea doamnei Dincă, în cazul în care acest lucru se impune", se arată în adresa primită de forul parlamentar de anchetă, adresă semnată chiar de secretarul general al MT, Gheorghe Nastasia.

Nastasia, la rândul său, a trimis o adresă prin care anunţă Comisia că se află în concediu de odihnă pe 13 şi 14 august, a precizat Ţaga.

"Vă aduc la cunoştinţă că, în perioada 13 -14 august 2009, sunt în concediu de odihnă pentru rezolvarea unor probleme familiale urgente. Vă rog să reprogramaţi audierea când consideraţi de cuviinţă, în cursul săptmânii viitoare" se arată în adresa primită de la secretatul general al MT, Gheorghe Nastasia.

Absenţa celor doi reprezentanţi ai MT a atras criticile social-democratei Aura Vasile, care a subliniat că solicitarea pentru prezentarea la audieri a fost nominală şi nu se pune problema înlocuirii Mihaelei Dincă. "Faptul că dna Dincă este în concediu de odihnă este foarte curios, pentru că îmi aduc aminte că premierul a spus că nu pleacă nimeni în concediu, pentru că suntem într-o perioadă de restrişte. Îmi exprim nedumerirea că, într-o bucăţică de timp atât de importantă, doamna este în concediu", a remarcat deputatul PSD.

Aura Vasile a criticat faptul că, în schema organizatorică a ministerului, apar două direcţii distincte, una juridică şi de resurse umane şi o altă Direcţie, economică şi de achiziţii publice, subliniind că în Monitorul Oficial nu a apărut o corectură a acestei structuri care să explice faptul că Mihaela Dincă a cumulat cele două funcţii. Deputatul PSD a declarat că trebuie audiate persoanele cu responsabilităţi în contractele semnate de MT şi a criticat faptul că forul de anchetă nu a primit încă ştatul de funcţii al ministerului, sarcinile pentru fiecare post în parte, iar documentele publicate în Monitorul Oficial nu sunt lămuritoare. De asemenea, deputatul Aura Vasile a declarat la începutul şedinţei comisiei că Ministerul Turismului încearcă ducerea în derizoriu a Comisiei prin comunicate neadevărate, adăugând că documentele MT nu au fost transmise forului şi că site-ul instituţiei este "numai praf în ochi", iar ceea ce Ministerul Turismului le-a pus la dispoziţie "este o varză". 

La rândul său, deputatul PSD Nicoale Bănicioiu a remarcat faptul că secretarul general Gheorghe Nastasia "era la birou ieri (n.r. miercuri). El le-a imputat reprezentanţilor MT prezenţi la şedinţă că nu au informat de miercuri în privinţa absenţei celor doi angajaţi chemaţi la audieri. "Probabil că poşta militară nu a funcţionat", i-a ironizat deputatul PSD.

Deputaţii au convenit să revină cu o invitaţie la audieri pentru cei doi reprezentanţi ai MT pentru ziua de marţi, 18 august.

Preşedintele forului, Ludovic Orban, a amintit reprezentanţilor MT prezenţi la şedinţă că, potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, persoanele citat sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei. "Nu este o chestiune facultativă". Liberalul le-a solicitat ca, "pentru a nu se considera că absenţa celor doi reprezintă o sustragere de la efectuarea unei anchete parlamentare", să pună la dispoziţie până marţi planificarea concediilor, cererile de concediu şi cine le-a aprobat. "La aceste audieri se prezintă cine este citat, nu cine vrea" a susţinut Orban, invitând persoanele din MT care nu au fost invitate, să părăsească sala.

Ludovic Orban a declarat la începutul şedinţei că pe pagina de internet a ministerului au fost publicate documente şi contracte de achiziţie incomplete, pe 11 sau 12 august, în dreptul cărora a fost trecută o dată de postare din luna mai sau iunie.

Dintre cei patru angajaţi ai MT citaţi pentru audieri, s-au prezentat la Comisie secretarul de stat Sorin Munteanu şi directorul Direcţiei generale economice şi administrative, Alina Dincă.