MENIU

Doi europarlamentari PDL cer oficialilor italieni să discute cu reprezentanţii românilor din Italia

FOTO: esteri.it

Europarlamentarii PDL Marian Jean Marinescu şi Sebastian Bodu au transmis, prin intermediul ambasadorului Italiei pe lângă UE - Ferdinando Nelli Feroci, o scrisoare mai multor oficiali italieni, cărora le cer să se întâlnească cu românii din Italia şi chiar să viziteze România.

Scrisoarea este adresată ministrului pentru Administraţie Publică, Renato Brunetta, ministrului de Interne, Roberto Maroni, ministrului pentru Reforme, Roberto Calderoliprimarului Romei, Gianni Alemanno, guvernatorului provinciei Roma, Nicola Zingaretti, guvernatorului regiunii Lazio, Piero Marrazzo şi parlamentarului Rita Bernardini, reprezentantă a Partidului Democrat italian.

Cei doi europarlamentari democrat-liberali susţin că seria de infracţiuni comise în Italia de unii cetăţeni români a creat un val de antipatie, şi chiar de ură, împotriva românilor, în general, şi a românilor din Italia, în particular. "Întreaga naţiune română este judecată de italienii obişnuiţi, de presă şi de autorităţile statului pe baza faptelor antisociale ale unor infractori care, raportat la numărul total al românilor care duc o viaţă normală în Italia, reprezintă totuşi o minoritate", scriu Marian Jean Marinescu şi Sebastian Bodu.

Cei doi europarlamentari spun că imaginea creată asupra românilor este una falsă şi nedreaptă. "Etichetele puse în ultimele zile reprezintă nu numai o jignire adusă milioanelor de români, ca naţiune, sau sutelor de mii de români care trăiesc, muncesc sau învaţă onest în Italia, ci şi o barieră pusă în calea integrării acestora din urmă în societatea italiană, ca oameni care nu se diferenţiază prin nimic de cetăţenii ţării care le-a oferit locuri de muncă sau de studiu", argumentează europarlamentarii PDL.

În opinia lor, primul pas în depăşirea acestei situaţii este ca oficialii italieni să se întâlnească cu reprezentanţii comunităţilor de români care locuiesc în Italia. Totodată, europarlamentarii le lansează invitaţia de a vizita România. "În calitatea Dumneavoastră de importanţi decidenţi şi formatori de opinie, considerăm că este absolut necesar să aveţi la îndemână toate informaţiile care să conducă la luarea unei decizii obiective. În plus, dacă veţi da curs invitaţiei noastre, veţi avea ocazia să discutaţi şi cu reprezentanţi ai numeroasei comunităţi de oameni de afaceri italieni care locuiesc în România", se mai precizează în scrisoare.

Mai mult, cei doi europarlamentari îşi anunţă disponibilitatea de a efectua o vizită în Italia, în timpul căreia să se întâlnească cu oficiali italieni, preocupaţi de siguranţa publică, şi cu reprezentanţi ai comunităţii române din Italia "îngrijoraţi, ca şi noi, de situaţia creată". 

Europarlamentarii PDL amintesc că în cursul anului trecut, atât ministrul de Interne, Roberto Maroni, cât şi primarul Romei, Gianni Alemano, au declarat că îi preocupă situaţia de fapt şi de drept a acestor tabere de "nomazi" şi că se va trece la construirea de tabere noi, legale, care să aibă ca efect incluziunea socială a rezidenţilor, inclusiv şcolarizarea minorilor. "Am fi recunoscători dacă am primi informaţii despre stadiul acestor demersuri", mai cer Marian Jean Marinescu şi Sebastian Bodu.