MENIU

Doar unul din doi români are acces la alimentarea cu apă şi canalizare, potrivit ministerului Mediului

Foto: hitme.com

Numai 52% din populaţia României este în prezent racordată la sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, iar 79% din apele uzate sunt neepurate ori sunt epurate necorespunzător, a anunţat miercuri Ministerul Mediului într-un comunicat.

"Prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) se va îmbunătăţi calitatea apei prin 200 de staţii de epurare noi sau reabilitate, urmând ca 70% din cetăţeni să beneficieze de servicii de alimentare cu apă şi canalizare la standarde europene", se mai arată în comunicat.

România are în derulare prin POS Mediu nouă proiecte vizând extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată, de circa 930 milioane euro, în Giurgiu, Călăraşi, Cluj-Sălaj, Turda-Câmpia Turzii, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Olt şi Gorj, iar un al zecelea proiect, pentru judeţul Braşov, este în curs de aprobare de către Comisia Europeană.

Alocarea financiară totală pentru Axa pioritară 1 a POS Mediu, ce urmăreşte extinderea şi utilizarea sistemelor de apă şi apă uzată, este de aproape 3,27 miliarde euro, din care contribuţia Uniunii Europene (UE), prin fonduri de coeziune, este de circa 2,78 miliarde euro.