MENIU

Doar trei firme au cerut subvenţii pentru noi locuri de muncă

Foto: euro26.ro

Uniunea Europeană ne dă, dar nu ne bagă şi în sac. Avem tot mai mulţi şomeri, dar şi banii necesari pentru a reangaja o parte din ei. Peste 140 de milioane de euro sunt disponibili pentru crearea de noi locuri de muncă, dar şi pentru recalificarea angajaţilor. Puţini sunt, însă, cei care s-au arătat interesaţi de aceşti bani.

De o lună şi jumătate Ministerul Muncii derulează un program de finanţare de la Fondul Social European, iar până acum doar trei firme au fost interesate să primească bani nerambursabili pentru a crea noi locuri de muncă. 61 de milioane de euro aşteaptă să fie ceruţi de firmele din România, care vor să facă angajări.

Fondurile pot fi cerute de orice firmă fără datorii şi care nu a intrat în procedură de insolvenţă. Din fondurile nerambursabile, angajatorii pot plăti jumătate sau 75 la sută din salariile noilor angajaţi. UE ne dă bani şi pentru recalificarea angajaţilor.

Dar de la sfârşitul lunii martie şi până acum au mai fost depuse
doar 31 de proiecte. În total, firmele au solicitat 6 milioane de euro din 56 de milioane disponibile. Pentru ultima linie de finanţare, cea privind siguranţa angajaţilor la locul de muncă, au fost făcute 12 solicitări, cu o valoare totală de un milion de euro. Tragem linie şi socotim: doar 57 de proiecte depuse, adică doar 6 la sută din banii europeni au fost solicitaţi.