MENIU

DNA verifică dacă Mitrea a beneficiat de "foloase necuvenite" de la Cristian Burci şi Florian Walter

Foto:NewsIn

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie verifică dacă fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, a primit "foloase necuvenite" de la afaceriştii Cristian Burci şi Florian Walter, cercetările fiind făcute într-un dosar în care este vizat şi fostul şef al CNCFR, Mihai Necolaiciuc.

De altfel, dosarul care îl vizează şi pe Mitrea a fost disjuns de procurorii DNA dintr-un alt dosar în care anchetatorii l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru achiziţii făcute cu încălcarea legii, fapt care a dus la prejudicierea bugetului CNCFR.

"Având în vedere că din cercetările efectuate există indicii cu privire la săvârşirea de fapte penale şi de către alte persoane, disjunge în vederea continuării cercetărilor a aspectelor privind verificarea legăturii de cauzalitate între atribuţiile de serviciu, respectiv folosirea influenţei şi autorităţii funcţiei de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către numitul Mitrea Miron Tudor (fost ministru al Transporturilor) şi acceptarea de către acesta (direct şi prin intermediari) a unor astfel de foloase de la numiţii: Arnăutu Eugen, Burci Cristian Ionel, Walter Florian (fost Buşcă), care au fost beneficiarii unor importante contracte cu societăţile şi companiile naţionale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor în perioada 2002 - 2004", arată procurorii DNA într-unul din cele trei rechizitorii prin care l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc, document obţinut de NewsIn.

În documentul citat, procurorii mai precizează că vor verifica şi dacă există vreo legătură de cauzalitate între menţinerea în funcţia de director general a lui Mihai Necolaiciuc de către reprezentanţii Adunării Generale a Acţionarilor ai CNCFR, semnatari ai contractelor de performanţă cu acesta, şi anumite interese personale.

Pe de altă parte, procurorii DNA au început recent urmărirea penală împotriva fostului şef al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, într-un nou dosar, în care este acuzat de deturnarea unor fonduri europene, au declarat pe 30 iunie, pentru NewsIn, surse judiciare.

Pe numele lui Mihai Necolaiciuc există deja în România două mandate de arestare emise de Judecătoria Sectorului 1 la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Necolaiciuc în trei dosare pentru achiziţiile defectuoase făcute când se afla la conducerea CNCFR, achiziţii care au dus la prejudicierea societăţii cu sume fabuloase.

Mihai Necolaiciuc este, la acest moment, arestat în America în baza unei cereri de extrădare făcută de România, după ce fugise din ţară în 2005.