MENIU

Dmitri Medvedev: Rusia va relua livrările de gaz doar dacă Ucraina plăteşte întreaga datorie pe care o are faţă de Gazprom

Ambasadorul român în Ucraina vorbeşte despre explicaţiile Naftogaz
foto: Wikipedia

Rusia va relua livrările de gaz doar dacă Ucraina plăteşte, în cel mai scurt timp, întreaga datorie pe care o are faţă de Gazprom, a declarat miercuri preşedintele rus Dmitri Medvedev, într-o discuţie telefonică avută cu omologul ucrainean, Viktor Iuşcenko, potrivit agenţiilor ruse.

"Preşedintelui ucrainean i s-a atras atenţia că europenii nu au primit gazul tranzitat prin Ucraina din cauza sustragerii ilegale a gazului de partea ucraineană, ceea ce este inacceptabil. Această situaţie nu corespunde contractelor deja semnate între Federaţia Rusă, Ucraina şi consumatorii europeni, precum şi a altor documente internaţionale", a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

Dmitri Medvedev l-a anunţat pe Viktor Iuşcenko, omologul său ucrainean, că este pregătit pentru reluarea negocierilor în orice moment, dar că nu mai poate fi vorba de niciun fel de tarife preferenţiale. "Rusia nu a renunţat la negocieri cu Ucraina şi este pregătită de reluarea acestora în orice moment", a declarat Medvedev. El a subliniat că în ceea ce priveşte relaţiile dintre Moscova şi Kiev în domeniul gazului ele nu au caracter politic şi i-a cerut lui Iuşcenko să dea instrucţiuni necesare în acest sens Guvernului şi autorităţilor enegetice din Ucraina.

La rândul său, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a spus, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele Cehiei, Valcav Klaus, că Ucraina este pregătită să reia neîntârziat negocierile privind tranzitul de gaz rusesc către Europa.

"Preşedintele Ucrainei a confirmat că partea ucraineană este pregătită să reia neîntârziat negocierile în vederea aprovizionării transparente a consumatorilor europeni cu gaz natural rusesc", anunţă serviciul de presă a preşedintelui ucrainean.

Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin a declarat că livrările de gaz rusesc prin Ucraina spre Europa vor fi reluate doar după un acord privitor la desfăşurarea de observatori internaţionali.

Şi premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a afirmat că livrările de gaz rusesc către Europa vor fi reluate odată ce observatorii europeni vor fi desfăşuraţi la frontieră pentru a verifica tranzitul.

"Rusia va relua livrările când grupurile de observatori se vor instala acolo", a spus el, la Praga.

Barroso: Părţile vor discuta astăzi despre modalităţile de trimitere a observatorilor

Reprezentanţii Gazprom, Naftogaz, ai guvernelor rus şi ucrainean şi ai UE se vor reuni astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre modalităţile de reluare a livrărilor de gaz către Europa, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. 

"Vor avea loc discuţii la nivel ministerial. Vom căuta soluţii tehnice", a spus premierul ceh Mirek Topolanek. 

Iulia Timoşenko dă asigurări că Ucraina va asigura tranzitul, dacă Rusia reia livrările

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko i-a dat garanţii cancelarului german Angela Merkel, în cursul unei convorbiri telefonice purtate miercuri, că Ucraina va asigura tranzitul de gaze către Europa, dacă Rusia va relua livrările pentru ţările UE. 

De asemenea, Timoşenko i-a dat asigurări lui Merkel că Ucraina va adopta o poziţie constructivă şi va semna contracte de livrare şi de tranzit pentru gazele ruseşti, conform Memorandumului semnat de premierii Rusiei şi Ucrainei la sfârşitul anului trecut, scrie agenţia RBK-Ucraina, care citează serviciul de presă al Guvernului de la Kiev. 

La rândul său, Guvernul german a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că Angela Merkel a avut miercuri după-amiază convorbiri telefonice cu premierii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Iulia Timoşenko, şi le-a cerut insistent să negocieze în conflictul pe care îl au legat de gaz.

Naftogaz a explicat diplomaţilor UE acreditaţi la Kiev că nu a furat gaz

Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei că robinetul de gaz a fost închis de Kiev şi nu de Gazprom. Preşedintele Viktor Iuşcenko i-a trimis o scrisoare omologului rus în care asigură că Ucraina consumă din producţia şi rezervele proprii de combustibil şi nu din gazul rusesc destinat Europei. Ambasadorul român în Ucraina, Laurenţiu Hristea a relatat pentru Realitatea TV că Naftogaz i-a chemat pe ambasadorii europeni acreditaţi la Kiev să le arate că Ucraina nu fură gazul. 

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
Rusia gaz Vladimir Putin Naftogaz