MENIU

Disproporţia tehnologică dintre forţele Israel şi Hamas este uriaşă

Foto: Realitatea TV

În termeni militari, raportul de forţe dintre brigăzile Ezzedine al-Qassam, adică militanţii înarmaţi ai Hamas şi armata israeliană, este asemănător cu cel dintre regele David şi uriaşul Goliath. Diferenţa tehnologică ar putea fi însă compensată de un factor esenţial - cel uman.

Forţa de Apărare Israeliană este una dintre cele mai redutabile şi temute din lume, nu numai în Orientul Mijlociu. În cei 60 de ani de existenţă, armată israeliană a căpătat experienţă în şase mari războaie, operaţiunea din Gaza fiind cel de-al şaptelea. Mai mult, cea mai mare parte a armamentului din dotare este un reper de calitate pentru tehnica militară.

La nivelul acestei intervenţii, cei peste 20 de mii de militari implicaţi în operaţiunea Plumb Întărit folosesc doar armament ultramodern. Avioane F-16 modificate, elicoptere de atac Apache şi Cobra, dar şi drone, adică avioane fără pilot, toate de fabricaţie americană şi modificate special pentru armata israeliană.

Temutele tancuri Merkava, celebre în toată lumea, sunt piesa de rezistenţă a infanteriei, pentru că asigură înaintarea soldaţilor, echipaţi cu puşti-mitralieră de asalt M4 modificate şi cu celebrele pistoale mitralieră Uzi şi Galil, pentru tir la distanţă mică.

De partea cealaltă, brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a mişcării Hamas, are un număr de luptători cel puţin dublu. Ultimele statistici cunoscute vorbesc de peste 40 de mii de oameni care mânuiesc uşor principala armă a palestinilor - temutul, dar redutabilul Kalaşnikov.

Hamas deţine mii de tone de armament şi muniţie, aduse ilicit în Gaza din foste ţări sovietice, Siria sau Iran. Lansatorul de rachete antitanc Yasin, primitiv, dar eficace, este arma cu care militanţii palestinieni vor încerca să facă faţă blindajelor tancurilor israeliene.

Rachetele Qassam, Qassam 2 şi Grad, deşi de fabricaţie artizanală, pline de bile şi cuie pentru a răni cât mai multă lume în jur, pot fi lansate aproape de oriunde şi au demonstrat că pot fi letale pentru populaţia civilă din statul evreu.

Un alt avantaj pentru Hamas în lupta terestră este mai buna cunoaştere a teritoriului, lucru esenţial în defensiva terestră şi, poate cel mai important, sprijinul aproape total al populaţiei.

Mai multe articole despre:
Israel Fâşia Gaza Hamas armament