MENIU

Dirijorul Christian Zaccharias a fost decorat la "George Enescu", pentru marea fineţe de pe scenă

Foto: www.medici.tv

Pianistul Christian Zaccharias, dirijorul Orchestrei de cameră din Lausanne, a fost distins cu meritul cultural Steaua României în grad de cavaler, duminică seară, după concertul susţinut în Sala Mare a Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Decoraţia i-a fost înmânată de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, care a urcat pe scenă însoţit de Livio Hürzeler, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.

Invocând sloganul publicitar pentru ciocolata Lidl, “quelques grammes de finesse dans un monde de brutes”, ministrul Culturii a dedicat decoraţia momentelor de fineţe artistică pe care vizita orchestrei la Bucureşti le-a prilejuit spectatorilor prezenţi la cele trei zile dedicate programului Joseph Haydn. " E uimitor să vezi ce se petrece în acest festival, masa de oameni care se deplasează de la spectacolul de la Sala Palatului, la cel de la Ateneu. Putem vorbi de o mişcare a melomanilor, care au coborât în stradă”, a spus Paleologu.

La rândul său, Christian Zaccharias, aplaudat frenetic minute în şi rechemat pe scenă în fiecare dintre cele trei seri dedicate concertelor Haydn, a mulţumit oficialilor care i-au înmânat meritul cultural şi a spus că aceste momente de fineţe invocate se datorează prezenţei orchestrei, ai cărei membri sunt, ei înşişi, o garanţie a calităţii artistice.

Spectacolele oferite de orchestra elveţiană au făcut parte din seria “Concertele de la miezul noptii”, de la Ateneu şi au beneficiat, în fiecare seară, de prezenţa masivă a personalităţilor din lumea culturală şi politică. În ultima seară a orchestrei la Bucureşti, în sală erau prezenţi, printre alţii, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, politicianul Valeriu Stoica şi dirijorul Tiberiu Soare.

Orchestra de cameră din Lausanne a fost înfiinţată în 1942, de violonistul şi dirijorul Victor Desarzens, apoi la conducerea sa s-au perindat unii dintre cei mai mari dirijori ai timpului: Otto Ackermann, Ernest Ansermet, Gunter Wald şi compozitori ca Paul Hindermith sau Frank Martin.

După Armin Jordan, Lawrence Foster şi Jesus Lopez Cobos, Christian Zaccharias este numit director artistic şi prim dirijor din stagiunea 2000/2001. În ianuarie 2007 a primit distincţia Artistul Anului, din partea MIDEM (prescurtarea de la Marche International du Disque et de l’Edition Musicale, Târgul internaţional de discuri şi ediţii muzicale, cea mai mare manifestare din domeniu, care se organizează anual la Palatul Festivalurilor din Cannes).