MENIU

Diaconescu le-a spus parlamentarilor olandezi că României nu îi place cuvântul \"sancţiune\"

Foto: NewsIn

Ministrul Cristian Diaconescu le-a spus joi parlamentarilor olandezi, în timpul unui dejun de lucru, că românilor nu le place cuvântul \'sancţiune\', explicând astfel gestul său de miercuri de a anula iniţial vizita, scrie cotidianul \"De Telegraaf\".

După dejunul de lucru, parlamentarii au avut o dezbatere privind raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra justiţiei din România.

Şeful diplomaţiei române le-a spus oficialilor de la Haga că românilor nu le place cuvântul "sancţiune", folosit în raportul redactat de Guvernul olandez, informează De Telegraaf, care precizează că după întâlnirea cu Diaconescu "cuvântul \'sancţiuni\' nu a mai fost folosit aproape deloc", după cum au declarat parlamentari olandezi citaţi de publicaţia menţionată.

Totuşi, menţionează publicaţia, ministrul pentru afaceri europene a propus ca aderarea noilor ţări membre ale UE la spaţiul Schengen să fie amânată până când sunt îndeplinite toate criteriile. Potrivit evaluării lui Frans Timmermans, România şi Bulgaria nu pot îndeplini aceste criterii până în 2011, termenul la care cele două ţări şi-au propus să intre în spaţiul Schengen. De asemenea, potrivit De Telegraaf, "o reducere a fondurilor europene planează încă în aer".

Mai multe partide olandeze, printre care VVD (liberal), SP (social-democraţi) şi PVV (de extremă dreapta), au cerut sancţiuni mai dure pentru România şi Bulgaria. CDA (creştin-democrat) şi Uniunea Creştină au vrut să ştie care sunt opţiunile în această chestiune. În cadrul dezbaterii, Timmermans a declarat că nu există susţinere în cadrul UE pentru sancţiuni mai dure şi că Olanda este deja cea mai "severă" ţară, scrie publicaţia olandeză.

De asemenea, Timmermans a spus că nu ar avea niciun sens ca Olanda să acţioneze împotriva poziţiei altor 26 de ţări membre.

Parlamentarii din comisia de afaceri extrene au atras atenţia, în cadrul dezbaterii, şi asupra altei probleme ridicate de ministrul român. România deţine o graniţă externă a UE la mare, ceea ce prezintă foarte multe riscuri din punctul de vedere al crimei organizate şi al activităţilor ilegale. Partidul VVD a indicat că este de preferat ca România să folosească fondurile UE pentru consoliderea graniţei de est.