MENIU

Dezbatere REALITATEA.NET: Sunteţi de acord cu organizarea alegerilor prezidenţiale în iunie?

Foto: romanialibera.ro

Recent, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că PDL ar vrea organizarea alegerilor prezidenţiale odată cu cele parlamentare. Mai exact, potrivit lui Berceanu, democrat-liberalii ar vrea organizarea alegerilor prezidenţiale în iunie. Ideea lansată la postul de radio Realitatea.FM a generat o serie de dispute între politicieni.

Ideea lui Radu Berceanu de a organiza alegerile prezidenţiale anticipat, a iscat conflicte chiar şi în PDL. Astfel, o serie de lideri democrat-liberali au opinii diferite faţă de organizarea simultană a euroalegerilor cu prezidenţialele. 

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a afirmat că textul constituţional nu permite decalarea alegerilor.

"Nu există această posibilitate, constituţional vorbind. Ar trebui să se organizeze alegeri prezidenţiale anticipate, iar acest lucru nu este posibil decât în cazuri clar specificate în Constituţie: demisie, deces şi altele. Din această cauză, acest subiect nu a fost abordat în cadrul forurilor de conducere a partidului", a spus Oltean pentru NewsIn.

În schimb, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), susţine că proiectul organizării simultane a alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale este un proiect fezabil. "Bineînţeles că este posibil. Însă totul depinde de voinţa politică, iar o asemenea discuţie trebuie purtată în coaliţie între cele două partide", a spus Buda pentru NewsIn.

Geoană spune că declaraţia lui Berceanu privind suprapunerea alegerilor e o fumigenă şi o temă falsă

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri că afirmaţia lui Radu Berceanu privind organizarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu alegerile pentru PE este "o fumigenă" şi "o propunere improvizată", iar răspunsul PSD faţă de această variantă va fi "niet".

"Cred că ar fi un gest de lipsă de politeţe faţă de electoratul român. Ce facem aicea? Ne jucăm cu mandatul în funcţie de cum ne iese în bobi sau în funcţie de cum se pune macagazul la CFR? Nu există în nicio ţară europeană practica suprapunerii alegerilor europene cu alegeri naţionale.Mai degrabă este o mică fumigenă pe care încearcă s-o arunce dl. Berceanu", a declarat liderul social-democrat.

Ideea lui Mircea Geoană este susţinută şi de către secretarul general interimar al PSD, Valeriu Zgonea, care consideră că Radu Berceanu bate câmpii.

"Domnul Berceanu bate câmpii. Îi amintesc de recomandarea şi dorinţa expresă a UE ca să nu fie organizate alegeri naţionale cu alegeri pentru PE şi ca temele naţionale să nu se suprapună cu cele europene", a declarat deputatul. 

Ideea organizării alegerilor prezidenţiale anticipat este susţinută şi de către jurnalistul Robert Turcescu în ediţia online a publicaţiei Cotidianul. Vezi aici editorialul

REALITATEA.NET te provoacă la dezbatere. Sunteţi de acord cu organizarea alegerilor prezidenţiale în iunie?