MENIU

Deţinuţi ai CIA erau ameninţaţi cu agresarea sexuală a rudelor lor

Foto: Realitatea TV

Dezvăluiri şocante în ancheta procedeelor folosite de CIA în războiul antiterorist în perioada administraţiei Bush. Agenţie americană de spionaj ar fi ameninţat deţinuţii că le vor ucide sau le vor agresa sexual rudele dacă nu vor vorbi. Procurorul general al Statelor Unite a numit o comisie pentru a investiga aceste practici, considerate de Departamentul Justiţiei drept inumane.

Potrivit documentelor declasificate, anchetatorii l-au ameninţat pe un deţinut că îi vor ucide copiii, dacă nu va vorbi. Principalul suspect în ancheta atentatului din 2000 asupra distrugătorului american Cole a fost ameninţat cu o armă neîncărcată că va fi împuşcat în cap. Anchetatorii l-au lăsat apoi să înţeleagă că îi vor abuza sexual mama.

Un judecător federal a dispus, la cererea Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile ca aceste informaţii să fie făcute publice. O anchetă internă a CIA a stabilit deja că anchetatorii agenţiei au mers prea departe. Directorul CIA, Leon Panetta, numit după venirea la Casa Albă a lui Barack Obama, s-a împotrivit, totuşi, redeschiderii dosarelor care au fost clasate sub regimul preşedinţiei Bush.

Ancheta este condusă de John Durham, numit în 2008 pentru a ancheta distrugerea de către CIA a 92 de înregistrări video cu interogatorii. CIA susţine, însă, că aceste metode brutale de interogatoriu au dus la obţinerea unor informaţii importante. Ele le-au permis autorităţilor să prevină numeroase atentate de anvergură puse la cale de reţeaua teroristă al-Qaida împotriva Statelor Unite.

Preşedintele Barack Obama a anunţat în campania electorală că va cere anchetarea tuturor membrilor administraţie Bush care au avut legătură cu abuzurile împotriva prizonierilor în războiul împotriva terorismului. Recent, însă, el a devenit mai moderat în declaraţii, dar a precizat că îi va oferi procurorului general toată libertatea în aceste anchete.

Mai multe articole despre:
CIA tortură anchete abuz prizonieri Barack Obama