MENIU

Detaliul pe care puțini îl știu despre lapte: de ce trebuie să-l fierbi înainte să-l consumi?

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente, este prezent în frigiderele fiecăruia dintre noi și se află pe toate rafturile magazinelor ambalat, fie în stare crudă, fie pasteurizat sau ultrapasteurizat (UHT). Cum este însă recomandat să-l consumăm? Ei bine, specialiștii au câteva răspunsuri și e bine să le iei în calcul ca să nu-ți riști sănătatea când vine vorba de alimentație.

Mulți dintre noi consumăm laptele, mai ales în sezonul cald fără a-l fierbe sau adăugăm lapte la cafea direct din cutie, fără să-l încălzim. Ei bine, specialiștii spun că ar trebui să facem exact opusul, adică să fierbem laptele înainte să-l bem.

De ce este mai sănătos laptele fiert decât cel crud?

Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care îi conține și pentru efectele benefice asupra sănătății. Dar, atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă, laptele crud poate deveni o sursă de îmbolnăvire. Așadar, dacă optezi pentru laptele crud, atunci, înainte de a-l consuma, trebuie să-l fierbi.

Astfel, încălzirea laptelui la temperaturi foarte mari omoară bacteriile periculoase care se pot ascunde în laptele proaspăt, precum cele care duc la bruceloză, tuberculoză și febră tifoidă.

O mare parte din laptele care este vândut în supermarketuri este pasteurizat, însă mai există și producători independenți care produc lapte nepasteurizat, deoarece consideră că cel pasteurizat cauzează alergii și conține mai puține enzime sănătoase decât cel proaspăt.

„Pasteurizarea laptelui nu cauzează intoleranță la lactoză și reacții alergice", subliniază Food and Drug Administration. „Atât laptele proaspăt, cât și cel pasteurizat pot cauza reacții alergice în rândul oamenilor care sunt sensibili la proteinele din lapte. De asemenea, pasteurizarea nu reduce valoarea nutrițională a laptelui".

Pasteurizarea este un proces termic cu o largă utilizare în industria hranei, în special, în cea a lactatelor. Scopul acestui proces este de a minimiza pericolul cauzat de microorganismele patogenice și de a prelungi perioada de valabilitate a produselor pe raftul magazinelor. Pasteurizarea laptelui presupune tratarea acestuia prin încălzirea la 72-75 grade Celsius, temperatură la care se menține 15-20 de secunde, după care este răcit.

Mai multe articole despre:
mâncare lapte alimentaţie