MENIU

Deşi creşte numărul disponibilizărilor creşte şi numărul posturilor vacante

Foto: Realitatea TV

Criza economică îngroaşă serios numărul românilor fără un loc de muncă. România avea la sfârşitul anului trecut peste 400 de mii de şomeri, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea forţei de muncă. Pentru 2009, previziunile sunt sumbre. Zeci de firme din ţară au anunţat că vor recurge la concedieri masive.

Cea mai mare rată a şomajului se înregistrează în Moldova, unde vor fi şi foarte multe disponibilizări. Doar în judeţul Galaţi aproape 4000 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. În judeţul Buzău unde numărul şomerilor ajunge la 10 mii, nu s-au anunţat deocamdată disponibilizări.

Şi în Transilvania numărul celor care nu au un loc de muncă este îngrijrător, şi depăşeşte cu puţin 100 de mii de oameni. În special, este afectată zona industrială, adică Alba, Hunedoara, Mureş şi Braşov, unde se înregistrează aproape 50 de mii de şomeri. Nici în Capitală situaţia nu e mai bună: în următoarele trei luni peste 1800 de bucureşteni vor rămâne fără slujbe.

Creşte însă numărul posturilor pentru care firmele caută angajaţi. Faţă de acum două săptămâni numărul slujbelor oferite de Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă s-a dublat, iar acum sunt disponibile aproape 10.800 de slujbe. Dintre acestea, doar 500 se adresează celor care au studii superioare. Cea mai bogată ofertă este pentru ingineri, urmată de contabili şi asistenţi medicali.

Mai multe articole despre:
locuri de muncă şomeri oferta