MENIU

Deputaţii votează, astăzi, rapoartele comisiilor de anchetă în cazurile Ridzi şi Tăriceanu

Foto: RTV

Camera Deputaţilor se reuneşte, astăzi, în două şedinţe separate, una la 16:00 şi alta la 18:00, pentru a dezbate cazurile Ridzi şi Tăriceanu. Deputaţii trebuie să adopte sau să respingă rapoartele comisilor de anchetă care recomandă cercetarea pentru delapidare şi abuz în serviciu în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi şi, respectiv, începerea urmării penale a fostului premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.

Scandalul iscat de modul în care s-au cheltuit banii Ministerului Tineretului au determinat-o pe Monica Iacob Ridzi să-şi dea demisia.

Comisia parlamentară care a anchetat cazul a recomandat cercetarea pentru delapidare şi abuz în serviciu, o anchetă a ANAF, şi sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Curţii de Conturi în cazul unor contracte încheiate de minister cu două firme pentru organizarea evenimentelor dedicate "Zilei Tineretului".

Iniţial, PD-L a contestat decizia. Cererea DNA trimisă Camerei Deputaţilor, în care se solicită aviz pentru începerea urmării penale, le-a schimbat atitudinea democrat-liberalilor. Aceştia vor vota raportul Comisiei de anchetă, iar fostul ministru ar vrea chiar şi un vot asupra cererii DNA.

"Le cer să găsească o soluţie. Se poate. Le cer parlamentarilor PNL, PSD şi PD-L să nu mai prelungim această situaţie, să îmi dea posibilitatea să merg în faţa procurorilor să-mi dovedesc nevinovăţia şi să voteze chiar luni", a spus, sâmbătă, la Realitatea TV, fostul ministru al Turismului.

Nevinovat se declară şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, anchetat în cazul Sterling.

Raportul deputaţilor recomandă ca, în termen de 60 de zile de la aprobarea de către plen, Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu firma Sterling.

Pe de altă parte, PD-L a cerut acordul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a fostului premier în acest caz. Liberalii spun că este vorba de un caz "pur politic". 

"O astfel de acţiune este clar o chestiune de factură politică prin care PD-L încearcă să aştearnă o perdea de fum în faţa scandalurilor de corupţie de care este afectat. Eu nu pot accepta ca mandatul meu să fie umbrit de astfel de acuzaţii fără temei", spunea, pe 14 iulie, fostul premier.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să stabilească, astăzi, dacă va fi sesizată comisia juridică în vederea începerii urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.