MENIU

Deputaţii şi senatorii au început astăzi sesiunea parlamentară

Foto: NewsIn

Parlamentarii s-au întors la lucru! De astăzi, senatorii şi deputaţii din noua legislatură au început sesiunea parlamentară cu multe restanţe de recuperat. Pe primul loc în topul priorităţilor este bugetul pe anul în curs, aflat în mare întârziere.

Proiectul de buget, negociat mai bine de o lună de coaliţia PSD - PD-L, a fost finalizat săptămâna trecută în ultima şedinţă a Guvernului, dar mai are un hop de trecut: astăzi va fi discutat şi cu sindicatele. Dacă trece cu bine de aceste discuţii, ar putea fi aprobat în viitoarea şedinţă a Executivului şi depus la Parlament săptămâna viitoare. Dezbaterile parlamentare ar trebui să decurgă fără emoţii, având în vedere larga majoritate PSD - PDL.

Pe lângă bugetul ţării, senatorii şi deputaţii vor mai avea de votat şi propriile bugete, varianta de austeritate. Conducerea Camerei Deputaţilor discută în şedinţa de astăzi o variantă de buget cu 22 la sută mai mare, faţă de 50% cât propuseseră iniţial. La Senat, preşedintele Mircea Geoană a anunţat că anulează bugetul votat în legislatura trecută şi vine cu un proiect nou, cu 28 la sută mai mic.

Pe lângă grija visteriei, aleşii vor avea şi grija dosarelor lui Adrian Năstase. Deputaţii din Comisia Juridică trebuie să dea un răspuns la cea de-a treia scrisoare a procurorului general, prin care se cere aprobarea începerii urmăririi penale a lui Năstase în dosarele "Zambaccian 2" şi "Mătuşa Tamara". Cererea Parchetului încă nu a ajuns în plen. Şi asta pentru că, de fiecare dată, deputaţii jurişti au retrimis dosarele înapoi la procurori, cu argumentul că probele sunt nule.

O altă prioritate la început de legislatură o reprezintă şi codurile civil, penal şi de procedură. Aici însă, Coaliţia este dezbinată. Pe de o parte, PSD nu vede nicio grabă în adoptarea codurilor şi vrea o dezbatere aşezată în Parlament. De cealată parte, PD-L ar prefera o variantă rapidă, prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, explică, la rândul său, că nu avem prea mult timp la dispoziţie. Proiectele de Coduri trebuie neapărat adoptate până în iunie, ca să nu dăm prilej Comisiei Europene să facă un raport negativ de ţară.

Mai multe articole despre:
parlament senatori deputaţi sesiune