MENIU

Deputaţii jurişti au votat împotriva urmăririi penale a lui Adrian Năstase

FOTO: NewsIn

Deputaţii jurişti au votat împotriva urmăririi penale a lui Adrian Năstase. Nouă deputaţi au votat pentru, zece s-au pronunţat împotrivă. Avizul Comisiei Juridice este doar consultativ, decizia finală va fi luată în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputaţii jurişti au început şedinţa cu opinii divergente în ceea ce priveşte elaborarea sau nu a unui raport şi dacă şedinţa este sau nu publică. Social-demoratul Florin Iordache a propus desfăşurarea şedinţei în lipsa presei. "Nu cred că cineva are ceva de ascuns, sau că ar putea fi lezat într-o formă sau alta de deciziile luate în Comisie",a răspuns Buda. Propunerea pesedistului a fost respinsă la diferenţă de un vot, aparţinând reprezentantei minorităţilor în Comisie, Liana Dumitrescu.   

În ceea ce priveşte elaborarea unui raport, deputatul PSD Eugen Nicolicea a precizat că forul juridic este mandatat să redacteze un astfel de document. "Ca să faci raport , trebuie să intri în dezbateri pe fond", a precizat Nicolicea, adăugând că plenul Camerei Deputaţilor are dreptul să ceară urmărirea penală în acest caz, conform Constituţiei, deci Camera "are un rol activ". În schimb, colegul său de partid, Florin Iordache a susţinut că nu se poate face un raport  fără a se consulta dosarele şi a propus ca prin intermediul Biroului Permanent să existe o coresponenţă cu Parchetul General pentru a primi noi documente.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda, a declarat marţi că poziţia PDL este aceea de a solicita Camerei Deputaţilor să ceară începerea urmăririi penale în cazul lui Năstase şi a acuzat vechea conducere a Camerei că a greşit trimiţând informarea Comisiei la Parchet.

"Am constatat cu surprindere faptul că, deşi vechea Comisie juridică avea obligaţia să trimită un raport la Biroul Permanent, un raport pe care l-a adoptat, indiferent cum a fost el, el trebuia să fi ajuns în plenul Camerei Deputaţilor şi nicidecum fostul Birou Permanent nu ar fi trebuit să fi trimis acest material către Parchetul General.Doar plenul are posibilitatea să ceară sau să nu ceară începerea urmăririi penale. Practic plenul Camerei Deputaţilor a fost văduvit de acest drept printr-un condei al fostului Birou", a spus Daniel Buda.

Preşedintele Comsiei juridice a adăugat că fosta conducere a Comisiei a făcut "zid comun în jurul lui Adrian Năstase" şi a trimis spre dezbaterea Biroului Permanent o informare, şi nu Raportul.

El a anunţat că PD-L doreşte începerea urmăririi penale pentru că Parlamentul este un for legislativ care nu ar trebui să interfereze în actul de justiţie. "Eu voi trimite Biroului Permanent decizia Comisiei juridice, cu menţiunea expresă de a trimite plenului Camerei Deputaţilor un Raport", a conchis Buda.

Social-democratul Florin Iordache a susţinut marţi că se va analiza doar scrisoarea Procurorului General trimisă Camerei Deputaţilor.