MENIU

Deputaţii europeni solicită o protecţie mai bună a cetăţenilor faţă de radiaţiile emise de mobile

FOTO: ebruni.it

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care solicită o protecţie mai bună a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice emise de aparatele fără fir (telefoane mobile şi cu bază fixă, Wifi-Wi max-Bluetooth), în scopul evitării unor probleme de sănătate.

Pentru ameliorarea constantă a informării consumatorilor este necesară modificarea normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnică, în vederea impunerii obligaţiei de menţionare pe etichete a puterii de emisie şi a faptului că orice aparat care funcţionează fără fir emite microunde.

Deputaţii europeni propun punerea la dispoziţia publicului a unor hărţi de prezentare a expunerii la linii de înaltă tensiune, radiofrecvenţe şi microunde, în special cele produse de stâlpii de telecomunicaţii, releele radio şi antenele de telefonie.

Deputaţii invită Consiliul şi Comisia, în coordonare cu statele membre şi Comitetul Regiunilor, să sprijine punerea în practică a unei norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor în cazurile de extindere a reţelei de linii de energie electrică de înaltă tensiune.

Actorii industriali, precum şi administratorii infrastructurilor relevante ar putea avea în vedere elaborarea unor prevederi referitoare la distanţa dintre locul în cauză şi emiţătoare sau altitudinea locului vizat faţă de altitudinea antenei-releu şi direcţia antenei emiţătoare faţă de spaţiile rezidenţiale, pentru a oferi garanţii şi a proteja populaţia care locuieşte în apropierea acestor echipamente.

Ei solicită plasarea optimă a stâlpilor şi transmiţătoarelor şi fac apel la partajarea stâlpilor şi transmiţătoarelor plasate în acest fel de către furnizori, astfel încât să limiteze proliferarea stâlpilor şi transmiţătoarelor slab poziţionate.

Raportul PE a fost adoptat cu 559 de voturi pentru, 22 împotrivă şi  8 abţineri.
Mai multe articole despre:
parlamentul european CE bluetooth WiFi