MENIU

Deputaţii au respins Legea de modificare a referendumului

Foto: transilvaniaexpres.ro

Camera Deputaţilor a respins, marţi, o lege care prevedea interdicţia de a organiza alegerile simultan cu referendumul, aprobând astfel cererea preşedintelui de reexaminare a actului normativ, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.

În favoarea respingerii proiectului s-au exprimat 174 deputaţi, "împotrivă" 38, iar 4 s-au abţinut. CCR a decis, pe 12 noiembrie 2008, că modificarea Legii referendumului este neconstituţională, după ce preşedintele Traian Băsescu a contestat actul normativ care stabilea că alegerile nu pot avea loc la aceeaşi dată cu referendumul.

Şeful statului a atacat, pe 21 octombrie 2008, la CCR actul normativ cerând judecătorilor Curţii să se pronunţe asupra modificării Legii referendumului, care precizează, la articolul 5, că "pentru a nu se influenţa în nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeaşi dată cu referendumul". 

Principalul argument adus de Băsescu a fost că actul trimis spre promulgare constituie o încălcare a Constituţiei României şi o nerespectare a Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 567/2006, nr.147/2007 şi nr. 335/2007, prin care s-a stabilit că orice limitare a prerogativelor constituţionale ale preşedintelui în materia consultării prin referendum a poporului este neconstituţională.