MENIU

Deprecierea leului determină scumpirea produselor din import

Foto: realitatea.net

Deprecierea leului faţă de moneda europeană determină o reacţie în lanţ, creşte euro, cresc preţurile la carburanţi şi astfel cresc şi preţurile legumelor şi fructelor de import.. Reprezentanţii patronatelor spun că preţul produselor din import va creşte cu 5 procente în februarie.

Şi pâinea va fi mai scumpă, dar preţul va creşte în următoarele două-trei luni, cînd va fi epuizată rezerva de grâu a ţării. Scumpirile vor apărea pentru că România importă foarte multă materie primă: 70% carne, aproximativ 30% lapte, 80% la legume şi fructe.

În pieţele din Târgu-Mureş comercianţii şi-au scumpit marfa cu peste 30 la sută iar clienţii nu au altceva de făcut decât să se conformeze valului de scumpiri. 

Comercianţii dau vina pe creşterea monedei europene, mai ales că peste 80 la sută din marfa aflată pe tarabe este din import.

În Târgu Mureş, un kilogram de roşii costă 7,5 lei, vinetele 10 lei, iar castraveţii 8,5 lei. Nici fructele nu au scăpat de valul scumpirilor. Un kilogram de struguri poate fi cumpărat cu 6,5 lei, portocalele, cu 4,5 lei, iar bananele, cu 5,5 lei. 

Mai multe articole despre:
carne alimente scumpiri lapte legume fructe Hrană