MENIU

Democraţii se tem că Michelle Obama se va implica în reforma medicală, repetând greşeala lui Hillary

Foto: www.babble.com

O parte dintre democraţii americani se tem că Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama va repeta greşeala făcută de Hillary Clinton în timpul preşedinţiei soţului ei, amestecându-se în reforma sistemului medical şi provocând în cele din urmă pierderi electorale pentru partid.

După ce şi-a înlocuit şefa de cabinet, Michelle Obama a început să se implice în problemele sistemului medical şi în probleme legate de comunitate, relatează Sunday Times în ediţia sa electronică. Mai mult, ea intenţionează să îşi angajeze un consilier care să îi scrie discursurile şi a cerut echipei sale să găsească metodele prin care ar putea avea impact maxim în problemele de care se ocupă.

Săptămâna trecută, ea a mers la San Francisco pentru lansarea unui program de voluntariat pe perioada verii. De asemenea, a trimis e-mailuri mai multor milioane de susţinători ai Partidului Democrat pentru a le cere să sprijine propunerile preşedintelui în domeniul reformei medicale.

După aceea, a acordat un interviu televizat în care a discutat rolul pe care l-ar putea avea în lupta împotriva obezităţii la copii. Ea a cerut populaţiei să adopte un stil de viaţă sănătos. "Guvernul nu poate face totul... Sper că, dacă voi juca un rol în a trage un semnal de alarmă privind stilul de viaţă sănătos şi exerciţiile fizice... voi fi de ajutor", a spus ea.

Conştienţi de precedentul stabilit de Hillary Clinton - care nu numai că a afectat popularitatea Primei Doamne, a determinat pierderea majorităţii democrate în Congres, dar a şi întârziat reforma sistemului medical cu un deceniu - oficiali de la Casa Albă au dat asigurări că Michelle Obama nu se va implica în politică. "Nu a fost niciodată interesul nostru ca Prima Doamnă să joace un rol important în promovarea poziţiilor noastre politice. Nu o veţi vedea la tribună", a dat asigurări un oficial.

În primele luni la Casa Albă, Prima Doamna şi-a construit o imagine de mamă perfectă, de model pentru comunitatea de culoare şi a reuşit să se ţină la distanţă de dezbaterile politice. Dar unii democraţi se întreabă cât timp va reuşi această avocată cu studii la Harvard şi fost administrator de spital, care s-a confruntat cu problemele sistemului medical timp de aproape 10 ani, să se ocupe numai de subiecte necontroversate, precum legumele preferate ale fiicelor sale.

Surse apropiate partidului suspectează că Prima Doamnă nu se va putea limita la a juca rolul de soţie a preşedintelui. "Ştiţi când a fost cel mai fericită în campania electorală? Când Barack a trebuit să meargă în Hawaii pentru ca i-a murit bunica şi Michelle a preluat campania", a declarat un strateg democrat.

Un alt motiv de îngrijorare este că prima măsură luată de noul şef de cabinet al lui Michelle Obama, Susan Sher, a fost să îi ceară consilierului prezidential David Axelrod să îi răspundă cu promptitudine la telefoane.
Mai multe articole despre:
Hillary Clinton Michelle Obama