MENIU

Democraţia şi capitalismul nu mai sunt atât de apreciate în Europa Centrală şi de Est

Foto: playingforlife.org.au

La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, democraţia şi capitalismul nu mai sunt atât de apreciate în ţările din Europa Centrală şi de Est, unde mulţi oameni se simţeau mai în siguranţă din punct de vedere economic în perioada comunistă, potrivit unui sondaj publicat luni în SUA.

Potrivit Pew Research Center, care a efectuat sondajul în opt ţări şi în fosta RDG, proporţia celor favorabili democraţiei a scăzut în majoritatea statelor care au fost vizate de un sondaj similar în 1991.

În Ucraina, părerile favorabile faţă de trecerea la sistemul multipartide a scăzut la 30% de la 72% în 1991.

În toate celelalte ţări, opiniile sunt în majoritatea lor favorabile, mai ales în fosta RDG (85%, faţă de 91% în 1991), dar nivelul susţinerii pentru acest sistem a pierdut 24 de puncte în Bulgaria, 18 în Ungaria şi 8 în Rusia (la 53%). Situaţia s-a ameliorat uşor în Polonia (plus 4 puncte, la 70%).
"Germanii din Est şi democraţia - aceasta este istoria unei reuşite", a notat Andrew Kohut, preşedintele centrului. "Copilul-problemă este Ucraina", a adăugat el.

În ceea ce priveşte capitalismul, numărul susţinătorilor schimbării este în scădere peste tot, mai ales în Ungaria (minus 34 de puncte, la 46%). Ucraina se distinge din nou, printr-o opinie majoritar negativă, iar fosta RDG printr-un nivel mare de aprobare (82%, minus 4 puncte).
Numai polonezii (47%) şi cehii (45%) spun că situaţia economică a oamenilor este mai bună acum decât sub comunism, ceilalţi avînd o părere contrarie, până la 72% în Ungaria.

Însă, satisfacţia faţă de existenţa de progrese în toate ţările variază între 15% în Bulgaria (plus 11 puncte comparativ cu 1991) şi 44% în Polonia (plus 32 puncte).  "În fond, oamenii cred că viaţa şi s-a îmbunătăţit, dar nu atât cât sperau", a comentat Madeleine Albright, născută în Cehoslovacia. "Există o reală nemulţumire faţă de liderii politici, o lipsă de încredere în instituţiile politice, dar o acceptare a democraţiei în general", a subliniat ea.

Fosta RDG aprobă în proporţie de 81% reunificarea (minus 8 puncte comparativ cu 1991), iar cei din Vest o aprobă în proporţie de 77%.
Aderarea la UE atrage opinii pozitive, cu excepţia Ungariei, iar NATO este perceput pozitiv peste tot, cu excepţia Ucrainei şi Rusiei (58% păreri negative). Influenţa Rusiei este văzută negativ în toate ţările, în afară de Ucraina şi Bulgaria.

Majoritatea ruşilor (58% faţă de 38%) consideră că dispariţia URSS a fost un lucru negativ şi că este "natural" ca Rusia să aibă un imperiu (47%, plus 10 puncte faţă de 1991). Sondajul a fosat realizat în perioada 27 august-24 septembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane din fiecare ţară.