MENIU

Delfinii din Marea Neagră, un destin crunt al unor animale neajutorate

Foto: Realitatea TV

De la două milioane, în anii '60, la maximum 120.000, în prezent. Aşa arată, în cifre, destinul crunt al delfinilor din Marea Neagră. Au fost masacraţi fără milă în timpul regimului comunist. Iar acum pier cu sutele, sufocaţi în plasele întinse de braconierii care rămân nepedepsiţi.

Marele masacru al delfinilor a început în 1959. Atunci regimul comunist al lui Gheorghiu Dej hotărăşte că delfinul este duşmanul poporului pentru că se hrăneşte cu peştele pe care ar trebui să-l consume clasa muncitoare.

Deşi acum sunt ocrotiţi de lege, iar România este semnatara unor convenţii internaţionale, delfinii tot nu sunt în siguranaţă. Braconierii întind sute de kilometri de plase pentru pescuit calcan, plase în care mor însă sufocaţi şi sute de delfini. Împotriva acestora, poliţia de frontieră duce un adevărat război.

Odată prinşi, braconierii primesc cel mult o amendă. În Marea Neagră, delfinii sunt victime colaterale şi ale activităţilor militare. De multe ori, comportamentul delfinilor care se apropie de ţărm le pare turiştilor un dans graţios. Un delfin poate fi însă în agonie, după ce a fost tăiat de elicea unui ski-jet.