MENIU

Delegaţia română la Strasbourg a fost blocată de manifestanţii anti-NATO

Foto: NewsIn

Delegaţia română la Strasbourg a fost blocată, sâmbătă după-amiază, de manifestanţii anti-NATO. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul lucrărilor Summit-ului NATO că aeronava sa prezidenţială a fost mutată pe un aeroport care nu este în \"calea\" manifestanţilor.

"S-a mutat avionul în altă parte, unde nu avem manifestanţi în cale", a declarat Băsescu. Întrebat dacă manifestaţiile nu decredibilizează Alianţa, şeful statului a precizat că nu poate să comenteze. "E o liberă exprimare a punctelor de vedere", a afirmat el.

Potrivit unor surse oficiale, aeroportul de pe care a decolat aeronava prezidenţială este Lahr, în Germania.

Sâmbătă după-amiază, delegaţia României a rămas blocată în trafic, după ce sute de militanţi au manifestat pe străzile Strasbourgului, împotriva NATO.

Din delegaţia României prezentă la Summit au făcut parte preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi ministrul Apărării, Mihai Stănişoară. 

De altfel, organizatorii Summitului NATO le-au transmis sâmbătă delegaţiilor participante că nu pot asigura în întregime securitatea oficialilor pe ruta Strasbourg-Baden-Baden, analizându-se soluţii alternative de transport, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

Manifestanţii anti-NATO au dat foc unui hotel din Strasbourg şi unui punct de poliţie de pe malul Rinului sâmbătă, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, relatează Reuters.

Sute de protestatari au dat foc la pneuri, au spart geamuri şi au vandalizat magazine, în timpul summitului NATO. Cele mai grave violenţe se înregistrează în apropiere de partea franceză a Podului Europei, care leagă Franţa de Germania.

Mai mulţi tineri au dat foc hotelului Ibis, unui punct al poliţiei, care era gol, şi unei a treia clădiri, ce încă nu a fost identificată.

Circa 50 de persoane au fost rănite în ciocniri, potrivit unei echipe medicale germane.

Organizatorii acţiunilor anti-NATO au spus însă că doreau proteste paşnice şi s-au declarat şocaţi de violenţe. "Sunt furios. Demonstraţia trebuia să fie paşnică, iar acum, în loc de imagini ale păcii, vedem imagini de război", a spus unul dintre responsabili.

Mai mulţi protestatari care încercau să ajungă în partea franceză au intrat în conflict cu poliţia şi au fost împinşi înapoi.

Un jurnalist iranian a acuzat dificultăţi respiratorii din cauza gazelor lacrimogene şi a fost dus la spital.

Poliţia a spus că unii dintre protestatarii care au plecat sâmbătă dimineaţă din "satul anti-NATO" erau înarmaţi cu bâte, sârmă ghimpată şi pietre.

Mai multe articole despre:
NATO Traian Băsescu summit Strasbourg delegaţie