MENIU

Defileul Deda-Topliţa este betonat de zor, pădurile se taie fără milă, iar păşunile sunt distruse

Foto: Realitatea Tv

Turiştii care obişnuiau să se relaxeze pe Valea Mureşului, trebuie acum să îşi modifice traseul. Defileul Deda-Topliţa a fost declarat, în urmă cu aproximativ doi ani, parc natural şi face parte din situl european Natura 2000 Călimani-Gurghiu. Degeaba însă, spun ecologiştii. Se taie pădurile, se betonează malul râului, se distrug păşunile. Totul sub ochii autorităţilor.

Râuri poluate, păduri defrişate, tuburi de beton, în mijlocul rezervaţiei. De asta au parte turiştii, în loc de peisaje sălbatice şi frumuseţi naturale.

"Aici sunt lucrări, betonări, aşezări de tuburi şi se face racordarea între lacul de liniştire şi cursul de apă, dar lucrul acesta se face în situl Natura 2000 şi se afectează un ariniş, un habitat prioritar din situl respectiv", a declarat Szakacs Laszlo, ecolog.

Neregulile se ţin lanţ. Un kilometru mai sus o altă încălcare a legii: o extracţie ilegală de balast. Nu lipsesc nici depozitele de rumeguş. Deloc sănătoase pentru sol, ne explică eologiştii.

Autorităţile de mediu ridică din umeri. Au făcut tot ce au putut, au împărţit amenzi usturătoare de zeci de mii de lei. Degeaba, atît timp cât parcul natural nu are un administrator.

Ecologiştii mureşeni promit că vor supraveghea în continuare defileul Deda-Topliţa.