MENIU

Deficitul forţează creşteri de taxe

Foto: standard.money.ro

Majorarea TVA-ului şi a cotei unice în 2010 este "inevitabilă" pentru ca ţintele pe deficit bugetar agreate cu FMI să fie atinse, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit, divizia de analiză a The Economist.

Raportul avertizează că o astfel de mişcare ar avea un impact negativ asupra cheltuielilor de consum şi că reducerile de personal din sectorul public vor fi în continuare necesare.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, susţine că, "luând în considerare actualul cadru macroeconomic şi previziunile Comisiei Naţionale de Prognoză pentru anul 2010, MFP are în vedere menţinerea cotei unice de impozitare şi a cotelor de TVA". Însă analiştii locali chestionaţi de Business Standard sunt mai degrabă de acord cu varianta unei majorări, în condiţiile în care Guvernul nu a reuşit să reducă suficient din cheltuieli. Ţări din UE precum Ungaria şi Spania, presate de veniturile în scădere, au decis recent majorarea taxei pe valoarea adăugată, urmând exemplul dat la începutul anului de ţările baltice.

"Guvernul a stabilit unele măsuri cu CE ca să restrângă deficitul bugetar la 6% din PIB (sau 6,5% din PIB, după metodologia UE) în 2010, faţă de înţelegerea iniţială, care prevedea o ţintă de 3,6% din PIB. Acordul impune Guvernului să facă reduceri semnificative în salariile din sectorul public. Pare inevitabil ca Guvernul să fie obligat să crească TVA sau impozitul pe venit pentru a îndeplini aceste ţinte, în ciuda impactului negativ pe care măsura îl va avea asupra cheltuielilor de consum”, arată raportul EIU.

Analiştii şi consultanţii fiscali contactaţi de Business Standard consideră că majorarea de taxe şi im­pozite de anul viitor va fi aplicată doar în ultimă instanţă, dacă Guvernul, deja cu în­târziere, nu va reuşi să reducă cheltuielile aşa cum s-a angajat la ultima rectificare bugetară. Citeşte mai mult în Business Standard